VREMENSKA PROGNOZA

Vakula: U narednim danima jutra će biti svježa, u gorju moguć i mraz, za vikend opet promjena...

Za vikend nas očekuje južina, s njom i zatopljenje, ali i porast vjerojatnosti za novu kišu u većini Hrvatske

Split

 Duje Klaric/Cropix

Meteorolog Zoran Vakula objavio je vremensku prognozu za iduće dane, a iako će temperature rasti, one ljetne se više neće vraćati.

U narednim danima vrijeme će se malo ustabiliti pa će pogotovo oni na Jadranu imati pretežno suho i sunčano, ponegdje čak i vedro vrijeme, iako će biti malo svježije nego je uobičajeno za ovo doba godine. Do četvrtka će biti i vjetrovito uz umjerenu, ponegdje i jaku i olujnu buru, piše HRT.

U sjevernim kopnenim krajevima bit će promjenjivije - najprije uz čestu, iako ne i dugotrajnu maglu, zatim povremena naoblačenja i mjestimične kratkotrajne nalete kiše. I na kopnu će ujutro biti svježije, a pri tlu je u gorskim krajevima moguć i slabi mraz.

Za vikend nas očekuje južina, s njom i zatopljenje, ali i porast vjerojatnosti za novu kišu u većini Hrvatske.

U utorak još malo kiše, a onda razvedravanje

Utorak će biti razmjerno svjež, na kopnu oblačniji, ponegdje uz malo kiše, ujutro magla

Na jugu Hrvatske poneki je pljusak moguć još uglavnom tijekom noći na utorak. U utorak oblaka malo ili nimalo, promjenjivi vjetar slabiji od jutarnje i večernje bure, a temperatura zraka ujutro najniža od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 10 °C, poslijepodne najviša 23 ili 24 °C.

Svježije nego što je uobičajeno za ovaj dio rujna bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje se temperatura ujutro može spustiti i na samo 3, 4 °C. Umjerena, ponegdje i jaka bura puhat će u noći i ujutro te ponovno navečer, a danju maestral, uz uglavnom malo do umjereno valovito more, te uz sunce i vedrinu.

Sunčano i na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, također uz mjestimične olujne udare bure u noći i ujutro, te osobito kasno navečer. U gorju ujutro česta magla, zatim barem djelomice sunčano, uz mogućnost samo gdjekoje kišne kapi. Temperatura zraka ujutro uz more 11 do 15 °C, u unutrašnjosti 2 do 6 °C, a najviša oko 23 °C, u gorju 14 do 18 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj svježe, ujutro većinom i maglovito, a danju prevladavajuće sunčano. No, uz povremene oblake ponegdje može biti kratkotrajnih naleta kiše, osobito u Međimurju i Podravini, te u većini krajeva istočne Hrvatske, gdje neugodu nekima može stvarati i umjeren sjeverozapadni vjetar i svježina - jutarnja temperatura bit će od 5 do 7 °C, a poslijepodnevna 16, 17 °C.

I dalje razmjerno svježe, na kopnu uz mjestimice malo kiše

I sljedećih dana razmjerno svježe, ujutro ponegdje na kopnu uz mogućnost slabog mraza pri tlu, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj. Nakon česte, ali većinom kratkotrajne magle, izmjenjivat će se vedrina i oblaci, iz kojih samo rijetko može pasti malo kiše.

Na Jadranu sunčanije, gdjekad čak i vedro, ali i vjetrovitije, osobito u srijedu uz često jaku buru, gdjegod i olujnu, ne samo na udare. Temperatura zraka bit će i dalje niža od prosječne posljednjih dana kalendarskog ljeta, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:09