PUNO UPOZORENJA

Vakula se oglasio, nema dobrih vijesti: Oluje, grmljavina, pljuskovi, moguća i tuča!

Nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je vrlo velika vjerojatnost za neverine i nevere

Olujni oblaci u srijedu: Zoran Vakula

 Cropix

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula poručio je u najnovijoj prognozi da nas do subote u većini Hrvatske očekuje nestabilno vrijeme s čestim grmljavinskim pljuskovima, ponegdje i tučom, pa i olujnim nevremenom.

Poručio je da će u petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu osim sunčanog vremena i promjenjive naoblake biti i pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, osobito kasno navečer. Temperatura zraka ujutro između 17 i 18 °C, a poslijepodne oko 31 °C, prenosi HRT.

U središnjoj Hrvatskoj očekuje nas podjednako razmjerno topla noć i jutra, ali dnevna vrućina uglavnom će izostati. Nažalost, ne i pljuskovi, grmljavina, lokalno i olujno nevrijeme, uz koje je moguća i tuča.

Nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također vrlo velika vjerojatnost ne samo za neverine nego i nevere - još intenzivnije olujne procese tijekom kojih osim kratkotrajno obilne kiše praćene grmljavinom ima i olujnih pa i orkanskih udara vjetra te valovitog mora. Zbog toga su stručnjaci DHMZ-a objavili narančasto upozorenje - drugog od tri moguća stupnja.

Temperatura zraka ujutro od 15 do 18 °C, uz more 19 do 24 °C, a najviša poslijepodnevna između 30 i 32 °C, u gorju ponegdje malo niža.

U Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu mora oko 27 °C te najvišu temperaturu zraka većinom oko 35 °C, ali osim za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, postoje upozorenja i za moguća olujna nevremena navečer na sjevernom dijelu.

Na jugu Hrvatske najstabilnije i najsunčanije, ali i najveća opasnost od toplinskog vala jer čak ni noć i jutro neće omogućiti znatnije osvježenje od dnevne vrućine.

Vakula ima i dobre vijesti za one koji ovaj vikend provode u unutrašnjosti Hrvatske. Moći će odahnuti od vrućine i velike sparine, koje se opet vraćaju od ponedjeljka. U subotu još osobito valja pratiti upozorenja na pljuskove, grmljavinu, tuču i olujna nevremena, koja su moguća ne samo diljem kopnenog područja nego i na sjevernom Jadranu, u noći i prijepodne vjerojatno i dijelu srednjeg. Od nedjelje posvuda uz more sunčano, u južnijim krajevima čak i vedro te vruće. U ponedjeljak se očekuje jačanje juga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:55