GAZDA MILENKO

Uzgojio megabundevu od 200 kila i osvojio 7500 kuna

Na tradicionalnom tovarničkom festivalu sudjelovalo je stotinjak izlagača, dok je posjetitelje najviše zainteresiralo mjerenje najtežeg ploda bundeve
 Damir Glibušić/CROPIX

TOVARNIK - Bundeva teška 201,8 kilograma, vlasnika Milenka Čoralića, uvjerljiva je pobjednica prve Međunarodne izložbe bundeva i tikvica, održane u subotu u sklopu petog po redu tovarničkog Festivala voćnih rakija, likera, pekmeza i tikvica.

Najbolji rezultat sezone

Najteža bundeva na području cijele Hrvatske, izvagana ove godine, osobni je rekord ponosnog dugogodišnjeg uzgajivača iz Klise, nedaleko Osijeka, koji je osvojio 7500 kuna.

Proglašenje najteže bundeve bio je vrhunac tradicionalnog festivala, na kojemu je sudjelovalo stotinjak izlagača iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Cjelodnevni program, uz pečenje rakije, kuhanje pekmeza i pripremanje svih jela koja se mogu spraviti od bundeva trajao je do kasnih noćnh sati, a završio je koncertom Sinova ravnice.

Organizatori Udruga voćara Rujan i općina Tovarnik nadaju se kako će natjecanje u mjerenju najtežeg ploda bundeve također postati tradicija, dok će one izložene u subotu sredinom rujna ‘otputovati’ i na mimohod Vinkovačkih jeseni.

- Zadovoljni smo velikim odazivom izlagača, ali i posjetitelja. Izuzetno nas raduje da smo i pored ovakve nepovoljne godine za poljoprivredu uspjeli sačuvati voćnjake i povrtnjake. Na području općine Tovarnik ima oko 160 hektara voćnjaka, zasađenih u posljednjih desetak godina.

Prijateljstvo s Puntom

Poizvodnjom voća, povrća te voćarskih proizvoda, poput pekmeza od šljiva, bavi se četrdesetak obitelji - rekao je predsjednik Organizacijskog odbora festivala, tovarnički načelnik Marinko Beljo dodajući kako je festival najbolja promocija slavonskog kraja.

U okviru festivala, kojeg je posjetio i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković, potpisana je i Povelja prijateljstva između općina Tovarnik i Punat s otoka Krka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:07