ODLUKA O ISTRAZI

Ustavni sud odbacio tužbu obitelji nesretno poginule Madine: ‘Nisu povrijeđena vaša prava‘

​Ustavni je sud ocijenio da je istraga provedena objektivno. "Nepribavljanje termovizijske snimke nije utjecalo na temeljitost istrage"
Madina Hosseini

Obitelj poginule šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hosseini nema sreće s hrvatskim pravosuđem. Peteročlano vijeće Ustavnog suda pod predsjedanjem Ingrid Antičević Marinović nedavno je donijelo odluku kojom je odbijena ustavna tužba Madinine obitelji.

U njoj je obitelj Hosseini tvrdila da su im hrvatska tijela kaznenog progona povrijedila ustavna prava jer nisu provela učinkovitu i nepristranu istragu o okolnostima Madinine pogibije.

Podsjetimo, članovi obitelji Hosseini kažu da su sa skupinom imigranata u noći 21. studenog 2017., dolazeći iz Srbije, kod Tovarnika uspjeli prijeći graničnu crtu i ući na hrvatski teritorij. Tvrde da su potom naišli na hrvatsku policijsku patrolu od koje su zatražili da se ugriju (najmlađem od sedmero djece bilo je godinu dana) i prespavaju u Hrvatskoj te da su zatražili i azil, ali da su ih policajci prisilili da se smjesta vrate istim putem u Srbiju.

Tvrde da je, dok su prugom hodali natrag prema Šidu, na njih naletio vlak iz Hrvatske i da je šestogodišnja Madina, koja se nije uspjela skloniti, poginula.

Nestao ključni dokaz

Hrvatski su policajci međutim tvrdili da obitelj Hosseini te noći uopće nije ušla u Hrvatsku, da su ih termovizijske policijske kamere snimile oko 300 metara u dubini srbijanskog teritorija, te da su ih uobičajenim sredstvima odvraćanja kao što su svjetlosni signali i sama policijska prisutnost odvratili od ulaska na hrvatski teritorij, pa da ne mogu ni biti odgovorni za pogibiju djevojčice.

Hrvatska tijela istrage su nakon istrage provedene na zahtjev DORH-a odbacila sumnje u propuste hrvatske policije. Zatim je obitelj Hosseini preuzela privatni kazneni progon u kojem je trojicu hrvatskih policajaca iz Tovarnika teretila za zlouporabu položaja i ovlasti, nečovječno postupanje sa smrtnom posljedicom i povrede prava djeteta. Nadležni istražni suci su, nakon provedene istrage, njihove tužbe odbacili kao neosnovane.

Potom je obitelj Hosseini podigla ustavnu tužbu u kojoj tvrde da su neučinkovitom istragom o okolnostima Madinine pogibije povrijeđena njihova ustavna prava kao što je pravo na život i pravo na pravično suđenje.

Njihova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić u ustavnoj tužbi ističe da je u provedenoj istrazi nestao ključni dokaz koji bi rasvijetlio tijek događaja u kritičnoj noći 21. studenoga 2017., a to je snimka policijske termovizijske kamere, te da je policija dala sasvim neuvjerljiva objašnjenja o nestanku tih snimki.

Navela je i da se istraga u kojoj policija istražuje samu sebe ne može smatrati objektivnom, kao i da je obitelji Hosseini bio onemogućen kontakt s njom kao izabranom odvjetnicom od kraja ožujka do 7. svibnja 2018., baš u razdoblju kad je ona tražila da se utvrdi koji su policajci odgovorni za nestanak termovizijske snimke, pa istraga o tome nije ni provedena.

Istragu vodio USKOK

​Ustavni je sud međutim ocijenio da ustavna prava obitelji Hosseini nisu povrijeđena jer je istraga provedena učinkovito i objektivno. "Nepribavljanje termovizijske snimke nije utjecalo na temeljitost istrage", ističe vijeće Ustavnog suda.

Istraga je, ističe Ustavni sud, objektivna jer ju je vodio USKOK, a ne policija. Iako se čini da je bilo nekih problema pri uspostavljanju kontakta između obitelji i odabrane odvjetnice Anje Bezbradice Jelavić, to, navodi se u odluci koju potpisuje Ingrid Antičević Marinović, nije omelo njihovo kvalitetno zastupanje.

Postupak u Strasbourgu još uvijek traje

Ustavni je sud već jednom odlučivao o slučaju Madine Hosseini dok je istraga pred Županijskim državnim odvjetništvom o mogućoj odgovornosti policije još trajala. Tada su odlučivali svi suci Ustavnog suda i ustavna tužba obitelji Hosseini je tada bila odbijena, ali je troje ustavnih sudaca napisalo izdvojena mišljenja.

Niti jedno od njih troje nije sudjelovalo u donošenju sadašnje odluke Ustavnog suda. Odvjetnica obitelji Hosseini, Sanja Bezbradica Jelavić, tužila je Hrvatsku zbog neučinkovite istrage Europskom sudu za ljudska prava, a postupak pred tim sudom još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:46