SANDRA BENČIĆ

‘Ustavni sud ne treba ukinuti, ali trebamo mijenjati kriterije po kojima se biraju ustavni suci‘

‘Ono što je Ustavni sud napisao u obrazloženju za inicijativu ‘Odlučujmo zajedno‘ budući studenti će učiti kao primjer loše prakse.‘

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) izjavila je u utorak da Ustavni sud ne treba ukinuti, ali se trebaju mijenjati kriteriji za izbor ustavnih sud jer, smatra, jučerašnje odluke Ustavnog suda su 'pravni nonsens o kojemu će studenti učiti kao primjer loše prakse'.

„Ustavni sud ne treba ukinuti, jer su imali i dobrih odluka, ali trebamo mijenjati kriterije po kojima se biraju ustavni suci. Ono što je Ustavni sud napisao u obrazloženju za inicijativu 'Odlučujmo zajedno' budući studenti će učiti kao primjer loše prakse”, komentirala je Benčić zaključak Ustavnog suda da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom, te izjavu predsjednika Zorana Milanovića da se ukine Ustavni sud.

„To nije zadiranje u rad DORH-a, to je vođenje DORH-a”, ocijenila je, pak, Benčić poziv premijera Andreja Plenkovića glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, vezano za Milanovićevo prozivanje ministra Marija Banožića i poziv DORH-u da ga procesuira. Plenković je, naime, jučer rekao kako je 'zamolio DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost jedne neovisne pravosudne institucije, koje je protivno svim načelima diobe vlasti'.

„Nakon što smo shvatili da premijer vodi sva ministarstva, sada valjda pokušava vodi i DORH. Nisam iznenađena što je on to napravio, nego što se time javno pohvalio", izjavila je Benčić, dodavši: "Premijer je jučer rekao sljedeće: Banožić ima kaznenu prijavu u kojoj stoji da je državu oštetio za nekoliko milijuna kuna i pogodovao familiji Rodić s poslovnim prostorima, a onda nazove glavnu državnu odvjetnicu i kaže joj – nemoj padati na te gluposti i pritiske”.

Benčić je upitala i je li premijer možda tražio da ne pada i na pritiske na ministra Beroša zbog nepravilnosti u zdravstvu ili način stjecanja imovine ministra Ivana Paladine.

Izjavu predsjednika Milanovića da 'Banožića treba utamničiti', popratila je komentarom da nitko tko je na čelu bilo koje institucije koja ima utjecaj na donošenje odluka, ne bi trebao pozivati na hapšenje, ali, ističe, nije jednaka uloga premijera i predsjednika Republike koji nema nikakve ovlasti.

O izgradnji hotela uz Lungo mare u Puli

Izvijestila je i da je Možemo! u Puli postavio pitanje o prihvatljivosti izgradnje hotela od 7 katova na području parka Šumice, uz plažu Lungo mare, što je jedan od rijetkih neizgrađenih prostora na istarskoj obali dugačak 40-tak kilometara.

Napominje da u Gradskom vijeću nije bilo sluha da se taj prostor ostavi na korištenje građanima za njihove slobodne aktivnosti, a kod ostalih stranaka da se pokrene pitanje referenduma.

No, kaže Benčić, budući da je istraživanje pokazalo kako bi više od 70 posto građana na referendumu glasalo protiv takve izgradnje, građani su se sami organizirali i ovih dana pokreću referendumsku inicijativu. "Mi se nadamo da će političke opcije prepoznati njenu važnost", rekla je Benčić.

Dodaje da Možemo! nije protiv investicija u hotele, ali žele da budu na brownfield načelu, očuvanju zelenih prostora i održivom turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:03