SABINA GLASOVAC

‘Ustavni sud je ispao nespretan, ali ne bih ga ukidala. Donijeli su i neke jako dobre odluke‘

‘Da Ustavni sud nije riješavao ovo pitanje o prekidu trudnoće, tko zna što bi bilo i kako bi se Ustav tumačio‘, kaže Glasovac

Sabina Glasovac

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac u Newsroomu televizije N1 komentirala je ocjenu Ustavnog suda da oba referendumska pitanja Mostove inicijative nisu u skladu s Ustavom.

“Smatramo da ovdje Ustavni sud jest na jedan prilično nespretan i loš način obrazložio svoju odluku, na način da je rekao da je postavljeno pitanje ustavno, ali obrazloženje ne odgovara ustavnom pitanju. To je ulazak na sklizak teren i nepotrebno su se doveli u ovu situaciju da mi danas komentiramo ovakvo postupanje i posljedice koje može imati na ustavno-pravni poredak”, kazala je Glasovac.

“Što se tiče drugog pitanja, to je tako površno napisano da se čudim kako se neko dosjetio na takav bezvezan način postaviti referendumsko pitanje. Jedino može biti da im je to bio neki mobilizirajući element za prvo pitanje”, dodala je.

Poručila je da ocjena da drugo pitanje nije u skladu s Ustavom je bila apsolutno jasna gotovo svima i prije ove odluke, a rekla je i da Ustavni sud treba razmotriti način na koji se biraju ustavni suci te način na koji im se daje ovlast da primjenjuju ono što se donosi. Ipak, protivi se ideji ukidanja Ustavnog suda.

“Treba neke stvari posložiti, zadati neki drugačiji okvir, ali taj Ustavni sud je donio i neke odluke koje su poprilično zaštitile određena ustavna prava pojedinih građana. Da Ustavni sud nije riješavao ovo pitanje o prekidu trudnoće, tko zna što bi bilo i kako bi se Ustav tumačio”, navela je Glasovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 06:02