DARKO KRUŠLIN

Ustavni sud donio odluku o sucu kojeg je Zdravko Mamić optužio za korupciju: ‘Žalba se odbija!‘

Uhićenje i istraga protiv osječkih sudaca uslijedila je nakon što je Mamić Uskoku dostavio USB stick s optužbama na njihov račun

Darko Krušlin i Adolf Kožul, Zoran Vekić i Zdravko Mamić, Zdravko Mamić i Drago Tadić

 Jutarnji list

Ustavni sud RH odbio je žalbu Darka Krušlina, bivšeg suca Županijskog suda u Osijeku, kojega je Državno sudbeno vijeće u srpnju ove godine razriješilo sudačke dužnosti nakon provedenog stegovnog postupka koji je protiv njega pokrenuo Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku.

- Sudac Krušlin stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti, pa mu je izrečena kazna razrješenja od dužnosti - izvijestio je DSV u srpnju, a Ustavni sud to sada potvrdio.

Podsjetimo, Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara u prvom kaznenom postupku koji se protiv Mamića i ostalih vodio na osječkom sudu prema optužnici USKOK-a da su nezakonito izvlačili novac iz Dinama.

Presuda Zdravku Mamiću, koji je dobio šest i pol godina zatvora, u međuvremenu je i potvrđena. No, upravo je Mamić svojom medijskom objavom i optužbama na račun Krušlina, te njegovih kolega sa Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića i Ante Kvesića, za koje je ustvrdio da im je dao mito kako bi na sudu donosili odluke u njegovu korist, pokrenuo pravu lavinu koja je rezultirala istragom USKOK-a u kojoj su sve trojica sudaca u statusu okrivljenika.

Sudac Vekić razriješen je sudačke dužnosti još u travnju ove godine, i to na vlastiti zahtjev, a protiv Kvesića stegovni postupak nije bio ni pokrenut.

Razrješenje Krušlina i njegova bivšeg kolege Zvonka Vekića, koji u međuvremenu sam otišao iz sudstva, zatražio je predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon što su u medijima objavljene fotografije njihova druženja s Mamićem iz vremena kada mu se na osječkom sudu sudilo zbog izvlačenja novca iz Dinama.

image

Darko Krušlin

Vlado Kos/Cropix

Dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, 16. ožujka 2021. Mamić je na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ‘‘reformu pravosuđa‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:44