ZORAN MILANOVIĆ

‘Ustavni suci izveli su državni udar! Ovo je opasan trenutak, Ustav nam je zgažen, više ne važi‘

"Što se mene tiče, taj sud možemo i ukinuti. On nam ne treba. Ustavni sud ne moramo imati. Sud koji je politički otpad, to ne može biti dobro"

Zoran Milanović

 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske ocijenio da niti jedna referendumska inicijativa Mosta nije u skladu s Ustavom, njihovu je odluku komentirao i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Milanović je poručio je kako su "suci Ustavnog suda danas napravili državni udar", piše dnevnik.hr.

- Referendum o izmjenama Ustava ne može biti neustavan. Oni su se drznuli preispitivati mentalno stanje i prisebnost 400 000 hrvatskih građani koji su jasno tražili promjenu Ustava, istaknuo je Milanović.

Cijela je tema, rekao je Milanović, postala passe.

- Ustavni sud nema uopće pravo ocjenjivati ustavnost pitanja za izmjenu Ustava ako su ispunjeni uvjeti iz članka 86, a to je dovoljan broj potpisa. To je ispunjeno, rekao je Milanović.

Ustavni je sud, smatra predsjednik Republike, otišao dva koraka dalje i napravio nešto što se nitko do sada nije usudio napraviti.

- Bezobrazno gaze po Ustavu. Pozivam svakoga da ubuduće Ustav tumači na svoj način. Osobno ću se ponašati kako ja to ocijenim. Strašno je ovo što se dogodilo. Ovo je gaženje Ustava kojeg sam, k'vragu, i ja pisao, napomenuo je Milanović.

Nadalje, predsjednik je zaključio da se "grupa ljudi koja je uzurpirala hrvatski Ustav bavi zaštitom lika i djela Andreja Plenkovića".

- Ovo je isključivo bilo motivirano pitanjem tko je tu bio u pravu. Što bi smetalo da u Ustavu piše 'epidemija'? Ništa, ali Plenković bi ispao u krivu. Potpuno je sve skupa besmisleno, rekao je Milanović i dodao da je "izmjena Ustava je nepreispitiva kategorija".

Predsjednik smatra i da je ovdje riječ o "opasnom trenutku":

- Što se mene tiče, taj sud možemo i ukinuti. On nam ne treba. Ustavni sud ne moramo imati. Sud koji je politički otpad, to ne može biti dobro. Taj organ je postao opasnost. Ustav više u Hrvatskoj ne važi. Ustavni sud ga je pogazio. Ovo je ozbiljna stvar i direktan atak na Ustav od strane Ustavnog suda, zaključio je Milanović te je napomenuo da će i sam ubuduće tumačiti ustavne ovlasti i obveze onako kako njemu odgovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:27