IZUZETAK OD PRAVILA

Usred epidemije opasnog virusa u KB Sveti Duh donijeli neobičnu odluku: Evo kome su posjeti dopušteni

Pokušali smo dobiti odgovor koji je razlog takvoj odluci od pomoćnika ravnateljice zaduženog za to pitanje, ali on je trenutno na godišnjem...
 Tomislav Krišto/CROPIX

Svaka infekcija tek rođene djece može biti opasna, pa čak ugrožavajuća za život, suglasni su stručnjaci. To znači da već kod prvog takvog slučaja, pojavi li se primjerice u rodilištu, reakcija mora biti brza, što podrazumijeva uključivanje Zavoda za javno zdravstvo i svih mjera kako bi se spriječilo širenje bolesti. Jedna od mogućih je i zatvaranje odjela poglavito za posjetitelje, pa ne čudi da se i OB Sveti Duh jučer odlučila upravo za zabranu posjeta.

Naime, na stranicama KD Sveti duh navodi se: "Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete Klinici za ginekologiju i porodništvo. U interesu je majki i djece upravljati rizikom i zaštiti najosjetljivije skupine." poručuju iz bolnice.

No, ono što čudi je da se zabrana ne odnosi na pratnju rodiljama! Činjenica je, naime, da ‘pratnja‘ ulazi u najosjetljiviji dio bolnice, a to su rađaonice, no za njih nema nikakvih ograničenja. Stručnjaci kažu kako je to vrlo neobična odluka jer očito se radi o dokazanoj novorođenačkoj sepsi uzrokovanoj enterovirusom i to kod više djece rođene u toj bolnici, a koja su na liječenju u drugim zagrebačkim bolnicama, pa su nužne vrlo jake mjere koje će spriječiti širenje bolesti, a ne ‘izuzetak za pratnju‘.

Pokušali smo dobiti odgovor na pitanje koji je razlog takvoj odluci od pomoćnika ravnateljice za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite, ali nismo uspjeli jer je dr. Žarko Alfirević trenutačno na godišnjem odmoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:52