JESEN PRED VRATIMA

Uskoro je gotovo bablje ljeto, meteorolozi otkrivaju koliko još uživamo u toplim danima: Evo kad stiže promjena!

Osim iznadprosječno visoke temperature zraka, posljednje tjedne obilježava - a i ovaj će - manjak oborine

Ilustrativna fotografija

 Tom Dubravec/Cropix

Listopad nastavlja meteorološkim "stopama" rujna - prilično stabilnim, suhim i prevladavajuće sunčanim vremenom, uz iznadprosječno visoku temperaturu zraka, ponegdje čak i rekordnu. Prošlih dana srušeni su ne samo neki "datumski" temperaturni rekordi (najviše vrijednosti temperature zraka na pojedine dane), nego čak i apsolutni temperaturni rekordi za listopad, objavio je HRT.

Naravno, još neslužbeno, budući da to tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a. No sudeći prema podacima mjerenja dostupnima na internetskim stranicama DHMZ-a, 8. listopada 2023. ostat će zapisan u klimatološkim bazama podataka kao dan s novom najvišom temperaturom zraka u listopadu na meteorološkim postajama:

Ogulin 30,4 °C

Kaštela (splitska zračna luka) 29,8 °C

Zagreb Maksimir 28,9 °C

Velika Gorica (zagrebačka zračna luka) 28,9 °C

Varaždin 28,1 °C

Zagreb Grič 28,0 °C

Bednja 27,5 °C

Delnice 26,2 °C

Prognoze za ovaj tjedan daju prilično veliku vjerojatnost pojavljivanja još nekih "datumskih" temperaturnih rekorda, ne samo ponegdje u kontinentalnom području, nego i na Jadranu. Osim iznadprosječno visoke temperature zraka, posljednje tjedne obilježava - a i ovaj će - manjak oborine, pa čak i njezin nedostatak.

Štoviše, u prvih osam listopadskih dana rijetko je gdje zabilježena oborina - i to uglavnom samo u "tragovima", kao primjerice u Bjelovaru, Krapini, Malom Lošinju, Lekeniku i Ličkom Lešću, možda i još ponegdje. I to je prilično rijedak događaj, barem sudeći prema preliminarnoj analizi, prema kojoj se može zaključiti kako se od sredine 20. stoljeća, otkad postoje službena meteorološka mjerenja na mnogobrojnim postajama u DHMZ-a, tako suho razdoblje u gotovo cijeloj Hrvatskoj prema mjerenjima od 1. listopada ujutro do 9. listopada ujutro dogodilo samo 1985. i 1986. godine.

Blažević: Kralj babljem ljetu

A prema prognozi N1, u ponedjeljak će u unutrašnjosti biti promjenjivije, poslijepodne lokalno može pasti malo kiše u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar će biti slab, južnog smjera na kontinentu, na moru puše umjerena do jaka bura, zatim će to biti južnjak i jugozapadnjak.

Još će i u utorak na kopnu biti promjenjive naoblake, postoji mogućnost za malo kiše.

Tijekom srijede posvuda većinom sunčano i suho.

Četvrtak također donosi obilje sunca, koja kap kiše može pasti tek na sjevernom Jadranu.

Tijekom petka i subote slično, loklano slaba oborina moguća na sjevernom Jadranu i u gorju.

- Pred nama je uglavnom sunčan, suh i iznadprosječno topao tjedan. No prognostički materijali sugeriraju skori kraj babljem ljetu - i to čini se od nedjelje, kad počinje kišovitije jesensko razdoblje - javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:26