DAVANJE MITA

USKOK istražuje novu aferu: Poznati poduzetnik Kovačeviću i članovima njegove obitelji kupovao odjeću!

Petek je Kovačeviću isplatio najmanje 13.272,28 eura u gotovini, a u iznosu od 18.289,20 eura kupovao odijela i druge odjevne predmete te podmirivao osobne potrebe

Krešo Petek i Dragan Kovačević

 Damir Krajač/Tomislav Krišto/

Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Trgovačkog društva JANAF i Krešo Petek, vlasnik Elektrocentra Petek opet su pod istragom, priopćio je USKOK.

I opet zbog primanja i davanja mita, a USKOK naravno nije naveo identitete osumnjičenog 53-godišnjaka i 63-godišnjaka. Kovačevića se tereti da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine tražio od Peteka da ga novčano nagrađuje, financira njegove privatne troškove kako bi mu pogodovao pri investicijama u JANAF-u i s njima povezanim nabavama za izbor izvođača radova za koje je Petek bio zainteresiran. Terete ga i za pogodovanje u okviru provedbe radova za koje su u takvim nabavama birani Petekova tvrtka i drugi zainteresirani.

U zamjenu za opisana pogodovanja Petek je Kovačeviću isplatio najmanje 13.272,28 eura u gotovini, te je, u iznosu od 18.289,20 eura kupovao njemu i članovima njegove obitelji, prijateljima i poznanicima odijela i druge odjevne predmete te podmirivao osobne potrebe.

Kovačević je, kako navodi USKOK, u cilju realizacije tog dogovora prvo informirao Peteka o JANAF-ovim planovima poslovanja i s time poveznim i planiranim intesticijama i dinamici provođenja nabava za izbor izvođača radova u cilju njihove realizacije, a te mu podatke nije smio otkrivati zbog poslovne tajne, te su te informacije mogli doznavati tek nakon objavi na internetskim stranicama JANAF-a i eventualnom otkupu Dokumentacije o nabavi, čime mu je omogućio odabir onih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi nabava za izbor izvođača radova.

image

Dragan Kovačević

Damjan Tadic/Cropix

Nakon toga je Kovačević u odnosu na investicije za koje je Petek pokazao interes, odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude njegove tvrtke i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, donosio je i odluke o preraspodjeli sredstava u okviru proračuna JANAF-a s ciljem da te nabave budu dodijeljene Petekovu Elektrocentru. i njegovim partnerima po njima prihvatljivim uvjetima.

Pritom je Kovačević, iako ta njegova ovlast nije propisana Statutom niti pravilnicima JANAF-a, nakon provedenih postupaka nabave davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru Elektrocentra Petek i njegovih partnera kao najpovoljnijih ponuđača.

Nakon zaključenja ugovora s tako odabranim izvođačem radova osiguravao je žurnu isplatu predujma Petekovoj tvrtki kao i redovite te žurne isplate po računima koje je njegovo društvo ispostavljalo JANAF-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:48