TEŠKA NESREĆA

Urušila se kuća u Sisku, radnici pali zajedno sa skelom, jedan je teško ozlijeđen

Iako se dio skele i objekta srušio na prometnicu srećom nije stradao nitko od prolaznika ili vozača automobila

Ilustracija

 Duje Klarić/Cropix

Jedan od dvojice radnika koji su stradali u urušavanju dijela Tuškankove kuće na sisačkom Trgu bana Jelačića je teško ozlijeđen, potvrdili su nam u sisačkoj Općoj bolnici.

- Dojavu o stradavanju dvojice radnika dobili smo oko 14.30 sati i očevid je u tijeku. Zasad nemamo kvalifikacije ozljeda - rekla nam je Maja Filipović iz PU sisačko-moslavačke. Na mjestu nesreće intervenirali su i vatrogasci, ali samo u asistenciji ekipama Hitne medicinske pomoći. Kako javlja sisak.info na pročelju se urušio balkon povukavši za sobom dio zida, a sve je to srušilo i skelu s radnicima.

Na Tuškanovoj kući je do sada već uklonjeno više od pola objekta, no konzervatorske su odredbe odredile kako se mora čuvati pročelje zgrade i balkon, koji se sada urušio.

Inače, Ministarstvo kulture je upravo i za ovaj objekt platilo geodetskom fakultetu 3D snimanje objekta, kako bi se mogla zgrada obnavljati po svim detaljima kakva je bila, ali unatoč 3D snimanju cijele zgrade, odlučeno je čuvati pročelje.

Iako se dio skele i objekta srušio na prometnicu srećom nije stradao nitko od prolaznika ili vozača automobila.

Podsjetimo, to je treće veće urušavanje objekata pod kulturnom zaštitom u Sisku, a samo pukim slučajem još nitko nije poginuo.

Pri zadnjoj nesreći u Rimskoj ulici, jedan građevinski poduzetnik nam je rekao "traže da sačuvamo ciglu ili zid, ali ih uopće ne zanima kako ćemo to napraviti i koliko je sigurno za naše radnike".

Inače, za ovu su zgradu prvo obavljene i plaćene hitne mjere sanacije zgrade. A samu obnovu te zgrade pokrenulo je Ministarstvo graditeljstva, no kad su shvatili da im ne ide baš najbolje i da prijeti opasnost da izgube novac iz Fonda solidarnosti za njenu obnovu, zgradu su odlučili prepustiti Sisačko-moslavačkoj županiji koja je uspjela na vrijeme pokrenuti obnovu i osigurati novac iz Fonda solidarnosti za njenu obnovu.

Namjera je Županije u toj zgradi formirati hotel i ugostiteljski objekt kojeg će voditi Srednja škola Viktorovac, no pri obnovi su morali poštovati konzervatorske uvjete, javlja sisak.info. Inače, u toj zgradi je bila i poslovnica Raiffeisen banke.

Na mrežnoj stranici portala naišli smo na komentare građana, koji su očito poznavajući situaciju, napisali kako je bilo samo pitanje vremena kad će se dogoditi nesreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:08