KOLINJE

Uredba za životinje Europskog vijeća: 'Svinje se moraju poštedjeti nepotrebne boli i patnje pri klanju'

 Ante Čizmić / CROPIX

Kolinja u Hrvatskoj i po pitanju prava životinja moraju biti usklađena s uredbom Europskog vijeća.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo Uputu za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu, u kojoj se među ostalim navodi da je zabranjeno udarati ili nogama tući životinje, primjenjivati pritisak na bilo koje posebno osjetljivo mjesto kako se životinjama ne bi nanosila nepotrebna bol ili patnja.

- Svinjokolja je naš običaj i svaka kuća ima svoj recept za najbolje kobase, krvavice, kulene, kulenove seke, čvarke. Da bi sve te delicije bile sigurne za upotrebu ne zaboravite da je obavezno testiranje na trihinelu. Uzmite stotinjak grama ošita i odnesite u najbližu veterinarsku organizaciju. Bolje spriječiti nego liječiti - poručio je građanima koji u ovo doba godina kolju svinje potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U skladu s europskom uredbom životinje se moraju poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka povezanih s usmrćivanjem. Također ih se smije zaklati samo nakon omamljivanja, a gubitak svijesti i osjeta mora se održavati do smrti. Uz to klanje mogu provoditi samo osobe osposobljene za takve poslove. Za prekršitelje odredbi su propisane kazne u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:59