KREĆE ISTRAGA

Uprava Svetog Duha nije prijavila novu neobičnu smrt na hitnom prijemu, obitelj angažirala odvjetnika

Ministarstvo će zatražiti očitovanje KB Sveti Duh te će po primitku traženih informacija zdravstvena inspekcija postupati prema zakonu

Klinička bolnica Sveti Duh

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Nakon što je već dvoje pacijenata preminulo na OHBP-u Sveti Duh, a da bolničko osoblje to nije primijetili, početkom lipnja dogodila se još jedna neuobičajena smrt.

Naime, kako doznaje Jutarnji list osoba s uganutom nogom stigla je na OHBP nakon čega je smještena u box, te se ugušila jedući pecivo. iako joj ju je bolničko osoblje reanimiralo, pacijentica je doživjela moždanu smrt i preminula.

Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su ovaj slučaj, te smatraju kako se ovakvi neželjeni događaji moraju prijaviti nadležnim institucijama, što je i ovaj put izostalo.

Ministarstvo će zatražiti očitovanje KB Sveti Duh te će po primitku traženih informacija zdravstvena inspekcija postupati prema zakonskoj proceduri - kazali su za Jutarnji iz Ministarstva zdravstva.

Obitelj angažirala odvjetnika

Kako doznajemo iz bolničkih krugova, obitelj je angažirala odvjetnika.

Također, doznajemo, da je nakon dva slučaja preminulih u čekaonici Uprava odlučila promijeniti pravila u smislu boravka u čekaonici, upravo kako bi se izbjegli ovakvi događaji.

Prema informacijama kojima raspolažemo pacijenti čekaju u čekaonici do zaprimanja, nakon toga mogu biti ili u boxu za preglede, opservaciji, operacijskoj dvorani, stacionarnom odjelu, intenzivnoj njezi ili se otpuštaju kući.

Upravo činjenica da je pacijentica premještena u box i da je bila sama očito je bila kobna. Sugovornici napominju da je nemoguće da u svakom trenu uz pacijenta bude netko od osoblja jer je to nemoguće. Konkretno da je čekala u čekaonici, kao što je to bilo ranije, ovo se možda ne bi dogodilo.

Ono što također doznajemo, neslužbeno, je da je kompletno osoblje OHBP-a, medicinske sestre i liječnici angažiralo odvjetnike i to zbog izjave ravnateljice Ana-Marije Šimundić prije nekoliko tjedana u emisiji Nu2, kada je rekla da ako se utvrdi odgovornost za prethodne slučajeve, da će biti riječ o teškom kaznenom djelu djelatnika. Isto tako nije vidjela svoju odgovornost, zbog čega su djelatnici u panici.

Inače, u posljednjih dva mjeseca zbog brojnih problema zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva je stalan gost, a bolnicom se bavi i Općinsko državno odvjetništvo.

Nije prvi takav slučaj

Podsjetimo na dva slučaja preminulih u čekaonici koje su pronašli mrtve vozač saniteta, odnosno kćer.

U jednom slučaju riječ je bila o starijem pacijentu koji je čekao sanitet, a umro je prirodnom smrću, te ga je pronašao vozač.

Drugi slučaj, zbog kojeg je obitelj angažirala odvjetnika puno je suspektniji. Naime, kćer je oca pronašla kod caffe aparata oko 6 ujutru, na istom mjestu gdje ga je i ostavila večer ranije oko 22 sata.

Pacijent je preminuo od gušenja vlastitim sadržajem iz želuca, te od šoka od iskrvarenja zbog čira na želucu.

Cijeli slučaj je na policiji i odvjetništvu. Naime, ne postoji nikakav zapis da je itko obišao pacijenta sve te sate, a nema niti snimki nadzornih kamera.

Osim ovih sumnjivih smrti, problemi su i na patologiji gdje je izašla snimka preminulih kako leže na podu.

Šef patologije je smijenjen i otpušten, ravnateljica je kazala da nikad nije čula za probleme na patologiji, no Jutarnji je objavio dokumente u kojima se upravo otpušteni šef patologije žali na problem nedostatka rashladnih uređaja zbog čega preminuli ponekad leže na podu.

Kako bi riješila problem, ravnateljstvo je donijelo pravilnik da se po dva pacijenta mogu staviti na krevet, po principu glava-noge.

Ostaje za vidjeti kako će bolnica objasniti sve probleme koji su od KB Duh unatrag dva mjeseca napravili imidž ‘bolnice slučaj‘.

Iz ravnateljstva su za Index potvrdili smrt pacijentice, odnosno gušenje.

- Potvrđujemo istinitost informacija kojima raspolažete i razumijemo interes javnosti za rasvjetljavanjem okolnosti slučaja. Neželjeni događaj prijavljen je Upravi u petak 9. lipnja, a Uprava Bolnice je u ponedjeljak 12. lipnja pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi dobila cjelovit i meritoran uvid u slučaj.

O rezultatima postupka izvijestit ćemo javnost. Izražavamo sućut obitelji preminule pacijentice te u potpunosti podržavamo njihova nastojanja da dobiju odgovore i pronađu mir", rekli su nam iz ravnateljstva KB-a Sveti Duh - kazali su za Index.

No, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, Povjerenstvo za unutarnji nadzor nije počelo raditi, niti su svi obaviješteni o događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:33