REAGIRAO INSPEKTORAT

Upozorenje potrošačima: Konzum hitno iz svoje ponude povlači popularni čips!

Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom
 Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/

Po nalogu Državnog inspektorata iz prodaje povlači popularni proizvod. U svojoj objavi napisali su:

‘Čips od cikle, pastrnjaka, mrkve i batata u pakiranju od 40 g, s rokom trajanja 4.5.2024. povlači se iz prodaje zbog povećane količine akrilamida, izvijestio je Državni inspektorat.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) 2017/2158 оd 20. studenog 2017. o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

Dobavljač: BIOVEGA d.o.o., Zagreb, Majstorska ulica 1E,

Maloprodaju tih proizvoda obavljaju KONZUM plus d.o.o. Zagreb, MRKVICA d.o.o. Zagreb i BIOVEGA d.o.o., Zagreb.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.

Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (npr. prilikom prženja i pečenja).

Veće količine akrilamida formiraju se u hrani koja se termički obrađivala duže vrijeme, na što ukazuje tamnija površina hrane. Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su kruh, prženi krumpir, čips, žitarice za doručak, keksi, krekeri, kava i sl.

Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost akrilamida kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani.

Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom, pojašnjava Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:13