OPTUŽENI PILOTI HV-A

Umro svjedok srbijanskog tužiteljstva, bio je jedan od zapovjednika napada na Banske dvore

Branko Bilbija naveden je kao vojni vještak koji je trebao svjedočiti o zapovjednom lancu u HRZ-u protiv hrvatskih pilota u Oluji

Srpsko tužiteljstvo optužilo je četvoricu pilota HV-a, među njima i legendarnog Danijela Borovića

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U uvodnom dijelu optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota, osim što se predlaže suđenje u odsutnosti na koju bi se pozvali optuženi hrvatski piloti i njihovi branitelj, 17 svjedoka koji su bili oštećeni te 10 drugih svjedoka, predlaže se i vještak vojne struke, general-major, pilot Branko Bilbija.

Sasvim je izvjesno da se taj svjedok neće moći odazvati sudu budući da je 13. kolovoza ove godine preminuo. Bilbija je sudu očito trebao svjedočiti o zapovjednom lancu u HRZ-u. Međutim, svi mediji u Srbiji povodom njegove smrti objavili su da je Bilbija od listopada 1991. sudjelovao u borbenim djelovanjima na prostoru bivše države, a od travnja 1992. bio je zapovjednik 5. Operativne aviogrupe s komandnim mjestom na aerodromu Željava, kasnije u Banjoj Luci. Kad se spominje njegovo djelovanje u ratnim operacijama od listopada 1991., očito se misli na njegovu ulogu u raketiranju Banskih dvora jer se povodom podizanja optužnice problematiziralo zašto se on i tadašnji zapovjednik RZ-a i PZO-a nisu našli na toj optužnici. Njihovom smrću sada je to bespredmetno, ali je znakovit kontekst zašto je baš Bilbija predložen od strane tužiteljstva kao vještak vojne struke.

Haag sve odbacio

Kad je pak riječ o optužnici protiv hrvatskih pilota, Pero Kovačević, koji je bio pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo pred Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, smatra da srbijansko tužiteljstvo koristi istu metodu kao i haško tužiteljstvo kad je optužilo hrvatske generale pred sudom u Haagu rekavši da se Oluja nastoji prikazati kao udruženi zločinački pothvat. No, haaški sud je odbacio takve optužbe.

- Vidimo da se navodi prisilno iseljavanje, a sud u Haagu je ustvrdio da ga nije bilo. Srbijansko tužiteljstvo pritom se predstavlja kao sljednik vojnih tužiteljstava JNA - kaže Kovačević. Podsjeća da su on i bivši logoraš Zoran Šangut još u svibnju 2008. godine tužiteljstvu u Beogradu podnijeli kaznenu prijavu zbog ubojstva hrvatskih zarobljenika u srbijanskim logorima.

- Zoran Šangut bio je čak i svjedok ubojstva četvorice zatočenika. Povodom toga smo se susreli Vučićem, koji je rekao kako oni nemaju naredbu o osnivanju logora. Kad sam mu predočio da u predmetu Milošević postoji pisana naredba o osnivanju logora, Vučić je na to rekao: ‘Pa ja ne znam zašto onda ništa nisu napravili?‘. Ali, do danas ništa nisu napravili po tom pitanju - ističe Kovačević. Kad je pak riječ o, kako navode u optužnici, "vještaku vojne struke, general-majoru Branku Bilbiji", na stranicama ministarstva pravde Republike Srbije kao takva uopće ne postoji kategorija vještaka vojnih struka među 43 kategorije navedenih sudskih vještaka, niti postoji u tražilici fizičkih osoba i prema nadležnim sudovima, među kojima je i Viši sud u Beogradu, koji je nedavno potvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota.

Razgovor oficira

Bivši načelnik Glavnog stožera HVa, general u mirovini Pavao Miljavac, koji bi prema riječima odvjetnika oštećenih mogao biti sljedeći u nizu protiv kojeg srbijansko tužiteljstvo kani podnijeti kaznene prijave, rekao je kako postoji razgovor dvojice oficira srpske vojske u povlačenju koji pitaju jedan drugoga kakvo je stanje u sektoru njihove odgovornosti. Jedan drugome kažu: "Prelijeću nas hrvatski MIG-ovi, ali ne djeluju".

O svjedočenju tih pilota govorio je i povjesničar Ante Nazor. Spominjao je svjedočenje Miroslava Bjegovića, tada oficira SVK, da je "avion koji je bombardirao kolonu na Petrovačkoj cesti imao zvijezdu petokraku i bio je MIG JNA (odnosno tada Vojske Jugoslavije)", što, u skladu s navodima iz inozemnog tiska, otvara mogućnost da je spomenutu kolonu napao zrakoplov VJ.

Ante Letica, bivši prvi šef Interpola u Hrvatskoj i šef operative HISa, kaže da, odluči li se Srbija za raspisivanjem međunarodne tjeralice za četvoricom hrvatskih pilota, ona mora proći verifikaciju Interpola u Lyonu. Sjedište Međunarodne kriminalističke policije i inače je osjetljivo prema takvim optužnicama.

- Budući da se Hrvatska izjasnila da se radi o politički motiviranoj optužnici, Interpol će, ako bi dobio zahtjev Srbije, tražiti očitovanje hrvatskog Ministarstva pravosuđa, koje sasvim sigurno neće dati suglasnost - kaže Letica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 09:46