INSPEKCIJA O MATIJANIĆU

‘Umro je zbog Covida‘; Šef KBC-a Split: ‘Nije bilo stručne greške, ali trebalo ga je pregledati‘

Na konferenciji za medije rečeno je da u slučaju Matijanića nisu uočili značajnije stručne propuste

Vladimir Matijanić

 Duje Klaric/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je konferenciju za medije na kojoj predstavlja nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručnog povjerenstva u slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Na početku Beroš je predstavio članove Povjerenstva; Ivan Puljiz, Senka Kakjčić, Eduard Galić, Venija Cerovečki Nekić, Miroslav Mayer, Davor Majer.

Predstavnica Ministarstva zdravstva, doktorica Mirjana Tadić zatim je predstavila nalaze inspekcijskog nadzora.

- Analizom postupka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi Vladimiru Matijaniću, nismo uočili značajnih stručnih propusta, rekla je Tadić.

image

Mirjana Tadić

Damir Krajac/Cropix

- Pacijenti koji boluju od autoimunih bolesti u većem su riziku od teškog oboljenja od covida. Liječnica mu je preporučila cijepljenje i zakazala mu termin, on je samoinicijativno kontaktirao specijalisticu koja mu je preporučila da odgodi cijepljenje te da uzima terapiju. On ju nije uzimao, a kasnije se nije javio, iznijela je Tadić.

Tadić je predstavila nalaz zdravstvene inspekcije o smrti novinara Matijanića koji je preminuo 5. kolovoza, navodeći kako je „smrtni ishod bio posljedica nepredvidivog, odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacija osnovne bolesti covida-19".

- Skup dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa, srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i dišne funkcije koja je rezultirala kardio-respiratornim arestom pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzo napredujućeg miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne artimije što može nastupiti u iznimno kratkom periodu, rekla je Tadić.

Tadić, voditeljica Službe u Samostalnom sektoru za inspekcije u zdravstvu u Ministarstvu zdravstva, najavila je da će se nalaz inspekcije proslijediti DORH-u i Hrvatskoj liječničkoj komori.

Na pitanje je li netko od članova povjerenstva imao izdvojeno mišljenje, Beroš je odgovorio: “Nalaz sam zaprimio u kabinet, ja sam ga pročitao, primio na znanje. S obzirom da se radi o jednom stručnom mišljenju, oni su tijekom svog rada sagledavali literaturu, stručno mišljenje je usuglašeno. Svi su ga potpisali”.

image

Vili Beroš

Damir Krajac/Cropix

Miroslav Mayer, iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb naveo je da je Matijanić prvi put zbog autoimunih bolesti na Rebro stigao u prosincu 2020.

- Bio je još na jednoj kontroli koja je bila nakon hospitalizacije. Tada je preporučena terapija. Više nije dolazio na kontrole u KBC. Odlučio se na drugo mišljenje, objasnio je Mayer.

image

Miroslav Mayer

Damir Krajac/Cropix

Novinari su ga pitali i što znači da se Matijanić nije redovito kontrolirao.

- Neredovitost kontroliranja znači da je u rujnu razvio prve tegobe. Obrađen je, dobio je antibiotike, on je zaprimljen u bolnicu. U 12. mjesecu je ležao u bolnici pod sumnjom da se radi o upali srčanih mišića. To je isključeno. 19.12. je bio naručen na magnetsku rezonanciju, nije mogao obaviti magnet zbog klaustrofobije. Kako nije imao simptome, nije mu predloženo da ga uspavaju. Isključene su maligne bolesti. Preporučena mu je terapija. Njegova slika upale mišića je bila blaga. Zatim je bio na kontroli, tada mu je preporučen lijek koji nije uzimao. Vjerojatno se preplašio kad je čuo o kakvom se lijeku radi. Nakon toga nije došao više kod doktorice. Išao je po drugo mišljenje. Ali nije obavio sve pretrage. Pluća nažalost nije obavio, nije obavio spirometeriju. Nije imao niti jednu sliku pluća niti je dolazio na kontrolu kod doktorice, rekao je Mayer.

Kardiolog Edvard Galić rekao je kako je dijagnozu miokarditisa jako teško postaviti.

Novinarka je pitala zašto su Matijanića proglasili nemarnim pacijentom, s obzirom na to da on nije trošio terapiju jer to nije ni mogao, s obzirom na bakteriju koju je imao. No predstavnica Ministarstva rekla je kako im to nije bila namjera.

image

Konferencija za medije na kojoj je objavljen nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Damir Krajac/Cropix

Pred novinare je došao i ravnatelj KBC-a Split.

- Mi smo odmah započeli u KBC-u Split unutarnji nadzor na kojem su radili naši najvrsniji stručnjaci i rezultati tog našeg nadzora kolerilaju s ovima objavljenim danas u onom dijelu koliko se odnose na KBC Split. Spomenuli ste neke proceduralne primjedbe, točno, prihvaćamo i naravno da ćemo ih uzeti u obzit, no u odnosu na sam meritum nije bilo stručne greške, rekao je Meštrović.

Upitan bi li po njemu Matijanić bio kandidat za hospitalizaciju, dr. Meštrović je kazao:

- Dežurna doktorica je postupila stručno ispravno. Ne bih komentirao ostale događaje, govorim o KBC-u Split. Ne znam koliko je bilo indikacija za davanje lijeka, a nije na meni da tumačim nalaze Stručnog povjerenstva. Nije bilo lijeka u tom trenutku, rekao je.

- Žao mi je zbog ovakvog ishoda. To je ono što nas opterećuje, kako bi čovjek postupio... U tim razgovorima nije bilo stručne greške. To je zaključak našeg povjerenstva. Naš nadzor je zaključio da se ne može donositi neki zaključak bez kliničkog pregleda pacijenta. I to je nedostajalo. U tim razgovorima je zaključeno da netko mora pacijenta pregledati. Pacijenta je morao netko pregledati, ne može se to preko telefona, rekao je Meštrović.

image

Julije Meštrović

Damir Krajac/Cropix

Upitan zašto nije bilo antivirusnog lijeka koji bi možda pomogao Matijaniću, ministar Beroš je konstatirao:

- U ovom slučaju nije bio indiciran. Lijek mu nije bio ni ordiniran.

Dr. Ivan Puljiz podsjetio je da je drugi dan nakon nalaza brisa dobio uputnicu da se već 3. kolovoza može javiti na Hitni infektološki prijem, ali on to nije učinio.

- Doktorica obiteljske medicine najbolje procjenjuje pacijenta, a kolega ne može telefonom trijažirati pacijenta kojeg prvog puta čuje. Imao je blaže simptome kliničke slike, po onome što je naveo.

Novinari su podsjetili na telefonske razgovore od 4. kolovoza navečer, i pitali zašto oni od dežurnog liječnika nisu procijenjeni kao razlog za bolničko liječenje.

- Kolega u dežurstvu se slučajno javio na taj poziv. Nije praksa da dežurni telefonski komunicira s pacijentom i troši vrijeme na razgovor. Lako je biti general nakon bitke, ne mogu hipotetski komentirati što bih ja učinio. Ali pacijenta nitko ne bi odbio da je došao, imao je uputnicu. Njegova doktorica je procijenila da mu treba uputnica, javi se 3. kolovoza. Iako se prima i bez uputnice.

Zašto ga na koncu nije Hitna odvezla, glasilo je iduće pitanje?

- To će komentirati kolege iz Hitne, kazao je dr. Puljiz.

- Nije došao kad je bio mobilan - dodao je. - Bolnički liječnici ne dolaze u kućne posjete. A teško je telefonom napraviti trijažu. Bi li bilo bolje da je došao u bolnicu? Bi! - ustvrdio je dr. Puljiz.

Dr. Senka Kajčić iz Hitne medicine je kazala:

- Prvi poziv Hitnoj je bio 5. kolovoza oko 12.30 sati. Doktorica koja je pregledala pacijenta i izmjerenim parametrima, procijenila je da nema indikacija za transportom. Klinički pregled znači da mu je poslušala srce i pluća, izmjerila osnovne vitalne parametre.

Kolege novinari su je pitali bi li Matijanić imao više izgleda da je prevezen u bolnicu.

- Nakon svega što smo vidjeli iz nalaza, s obzirom na nagli nastup miokarditisa, čisto sumnjam - kazala je dr. Kajčić.

- Mladi ljudi mogu dugo neke stvari kompenzirati. I onda dođe trenutak u kojem naglo dođe do urušavanja, to smo vidjeli kod pacijenata od covida. Da sam bila tamo, morala bih vidjeti sve parametre, klinički nalaz i tek po tome bih procijenila treba li ga odvesti u bolnicu.

Matijanićeva liječnica dr. Emilia Ugarković je kazala sljedeće:

- Matijanićeve bolesti su bile za posebnu pozornost. On možda zbog posla nije imao uvijek vremena obavit sve pretrage, pa me znao moliti da ponovno "pustim" uputnice. Sve do ovog događaja. Mi smo bili u kontinuiranoj komunikaciji od 2. do 5. kolovoza. Javljao je blagi umor i temperatura i zanimao se kako će temperaturu skidati, a s obzirom na to da nije cijepljen, pitao je što može očekivati. Rekla sam mu da ne ide odmah na najgoru priču. Trećeg kolovoza sam dobila informaciju da je dan prije bio na hitnom infektološkom i da ne može skinuti temperaturu. Rekla sam mu i pismeno i usmeno da mu pišem uputnicu za hitni infektološki prijem, i zbog trenutnog stanja i zbog dijagnostike. Može se doći i samoinicijativno, a ja sam uspostavila tu indikaciju. Tu sam mu rekla i 4. kolovoza. Javljao je simptom umora, blagu grlobolju, respiratorne simptome nije imao, govorili smo o tome da dođe u ambulantu, ali tome nije bio sklon do tog trenutka. Nije bilo priče, ni 4. kolovoza, da ne može s kreveta. Nijednom njegovom riječju nisam dobila podatak da mu je tako izuzetno loše- kazala je dr. Ugarković.

image

Emilija Ugarković

Damir Krajac/Cropix

Na pitanje zašto ga hitna na prvi poziv nije odvezla u bolnicu, dr. Ugarković je kazala:

- Ne znam kako to komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:54