U 83. GODINI

Umro je veliki hrvatski arhitekt Ante Svarčić, za svoje projekte u Splitu dobio je niz nagrada

Ante Svarčić preminuo je u 83. godini, a bio je projektant Ulice Ruđera Boškovića, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i drugih
Ante Svarčić
 Jakov Prkić/cropix

Splitska i hrvatska arhitektonska scena ostale su bez jednoga od najboljih, arhitekta Ante Svarčića, koji je preminuo u splitskoj bolnici u 83. godini, piše Slobodna Dalmacija.

Ante Svarčić (1938.) najvažnije je projekte realizirao u rodnome Splitu i njima dao snažan estetski i kvalitativni doprinos izgledu grada. Njegovi najvažniji projekti su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, zatim Ulica Ruđera Boškovića - Gradski centar 'Split 3' te u sklopu njega Robna kuća Prima 3. važni su i Plažni objekt Duilovo te niz drugih projekata u Splitu i u drugim gradovima.

image
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika još je jedan Svarčićev hvaljeni projekt
Duje Klarić/cropix

Svarčić je bio pripadnik glasovite splitske škole moderne i postmoderne arhitekture.

Nakon diplome 1963. radio je kao odgovorni projektant u projektnim biroima, a od 1995. u vlastitoj tvrtki. Za svoje projekte, a posebno za Ulicu Ruđera Boškovića, dobio je niz pohvala, nagrada i priznanja, među kojima mu je možda srcu najbliža itekako zaslužena titula počasnoga građanina Gradskog kotara Split 3, jer ju je dobio od stanara koji lijepo žive u stanovima i ulicama koje je projektirao.

image
Ulica Ruđera Boškovića
Vojko Bašić/cropix

"Napravio sam projekte svih prizemlja i svih objekata. Nastojao sam da se ne ponavljam. Bio je jedan restoran i samo nekoliko caffe barova. Ali, bio je i salon automobila, "Metalka", zagrebačka ljekarna "Hospitalia", trgovine, butici, tri Dalmina “asa” (salon namještaja i tehnike, boutique kože i ženske bižuterije i velika samoposluga), knjižara "Mladost", “Slobodna Dalmacija” sa svojim velikim uredima, restoran "Calipso"... Sve je štimalo do rata. Poslije rata je u Gradu bio jedan urbanist, bez suradnika, i djelovalo se kako je naredila stranka", prije tri godine objasnio je Svarčić novinaru Slobodne Sandiju Viduliću dio detalja uspješnog projekta višestruko nagrađivane Ulice Ruđera Boškovića koja je završila u muzeju graditeljstva Barcelone kao primjer kvalitetnog projektiranja.

image
Plažni objekt Duilovo
Vladimir Dugandžić/cropix

Veliki hrvatski arhitekt i tada je bio nezadovoljan kako stanjem u toj ulici - sa 724 stana, 1000 parkirnih mjesta u garažama i 40.000 četvornih metara poslovnih prostora - tako i na cijeloj arhitektonskoj sceni, obilježenoj neredom i improvizacijama, piše Slobodna Dalmacija. Odlazak Ante Svarčića veliki je gubitak za splitsku i hrvatsku arhitekturu.

image
Robna kuća Prima 3
Vojko Bašić/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:00