TKO JE BRANKO BAČIĆ

Umjereni HDZ-ovac, lojalan stranci i veliki oslonac Plenkoviću. No, prati ga politička neugodnost iz doba Sanadera...

Kao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a premijeru je bio veliki oslonac u dramatičnim političkim epizodama

Branko Bačić

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić obnaša peti saborski mandat i spada u red umjerenih HDZ-ovaca uvijek lojalnih stranci i jednog od bližih suradnika premijera Andreja Plenkovića.

Među prvima je otvoreno podržao Plenkovićev dolazak na čelo stranke. Kao član Nacionalnog vijeća HDZ-a 2016. je rekao da je Plenković najbolji kandidat za predsjednika stranke jer može vratiti povjerenje birača u HDZ.

Kao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a premijeru je bio veliki oslonac u dramatičnim političkim epizodama - u lipnju 2017. nakon raskida suradnje s Mostom i sklapanja koalicije s HNS-om i u travnju 2018. kada je trebalo progurati ratifikaciju Istanbulske konvencije oko koje su izbili veliki prijepori u stranci.

Branko Bačić je rođen je 7. lipnja 1959. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je HDZ-a od prvih dana. Premda je veći dio karijere proveo na dužnostima u Zagrebu, prebivalište mu je na Korčuli gdje mu živi obitelj. Od 1993. pa do 2004. tri puta je bio izabran za načelnika Općine Blato na Korčuli.

Na izborima 2003. godine prvi put je izabran za zastupnika u Sabor, no u siječnju 2004. je imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka koje je vodio Božidar Kalmeta.

Na idućim izborima 2008. godine opet je izabran u Sabor, ali je ponovo preuzeo dužnost državnog tajnika u Ministarstvu mora, turizma i prometa i infrastrukture. Nakon odlaska Ive Sanadera 2010. godine Bačić je u Vladi Jadranke Kosor imenovan ministrom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kamo se sada opet vraća.

Još iz mladosti je jako dobar prijatelj s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem, a povezani su i kumski.

Politička neugodnost koja ga prati je izjava bivše blagajnica HDZ-a Branke Pavošević da je Bačića, čim je u srpnju 2009. postao glavni tajnik HDZ-a, upoznala s pojedinostima o stranačkom crnom fondu. Prati ga optužba da mu je rizničar HDZ-a Mladen Barišić, pošto je razriješen donio dva milijuna kuna i 300 tisuća eura u gotovini koje je Bačić spremio u stranački sef.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:37