‘GREŠKA U SUSTAVU‘

Umirovljenik Ante primio i četvrtu dozu cjepiva, iako to nije smio: ‘Ja vjerujem u znanost, uzeo bih i devetu ako treba‘

Rekao nam je kako je dao svoju osobnu iskaznicu te je nakon samo četiri minute čekanja došao na red i uredno primio četvrtu dozu

Ante Grabovac

 Goran Mehkek/Cropix

Ante Grabovac (73) prvi je čovjek u Hrvatskoj koji je, kako tvrdi, primio četvrtu dozu Moderninog cjepiva protiv koronavirusa.

- Primit ću i petu, ma i devetu, ako bude potrebno - rekao nam je dodajući da je cjepivo primio nešto iza podneva na Velesajmu u Zagrebu. Dodaje kako je proces bio vrlo brz, samo je dao svoju osobnu iskaznicu, a nakon četiri minute već je bio cijepljen te je napustio prostor nakon obaveznog petnaestominutnog zadržavanja u prostoru radi mogućih alergijskih reakcija. kako se one nisu pojavile, muškarac je otišao svojoj kući u zagrebačke Mlinove. Točnije, kako nam je rekao, otišao je popiti kavu u lokalni kafić.

image

Ante Grabovac

Goran Mehkek/Cropix
image

Ante Grabovac

Goran Mehkek/Cropix

Tvrdi kako je četvrtu dozu primio u 12 sati i sedam minuta.

- Treću dozu primio sam prije četiri mjeseca i 14 dana. Došao sam jer želim biti siguran. nakon druge doze išao sam na kolonoskopiju, prije toga su mi vadili antitijela i doktorica mi je rekla kako nisu dovoljno visoka. Uzeo sam onda i treću dozu. Želio sam dodatnu zaštitu, a sada sam se odlučio opet cijepiti. Još dok u Hrvatskoj nije bilo cjepiva, pisao sam ruskom ambasadoru i molio da nam pomogne, da nam Rusija pošalje doze. Vjerujem u cjepivo i oni koji se ne žele cijepiti su glupi. Moj bratić je bio antivakser, a onda je dobio "koronu" i završio na kisiku. Kad se oporavio, rekao mi je da sam ga trebao ošamariti kada mi je govorio da se ne želi cijepiti - kaže nam Grabovac koji ističe kako niti nakon jedne doze nije imao neke nuspojave, osim blago povišene temperature. Čak ga, dodaje, ni ruka nije boljela, osim kada bi spavao na toj strani.

Vjernik u znanost

- Vidjet ću kako će biti na ljeto, pa ću se opet otići cijepiti, ako bude trebalo. Smatram da je to jedino rješenje. Čini mi se kako kampanja za cijepljenje ima pogrešan slogan. ne bih rekao "Cijepi se, misli na druge". Radije bih rekao "Odluči pametno", jer to je jedino pametno. Ja sam cijelog života inovator i vjerujem u znanost - kaže za Jutarnji Grabovac.

Pitamo ga je li bio svjestan da je četvrta doza još neodobrena na području Europske unije?

- Jesam. Ali nije moj problem što sustav ima pogreške. Po meni je Izrael najnaprednija nacija na svijetu, a oni su odobrili četvrtu dozu. Želim se zaštititi, svatko želi brinuti o svom zdravlju. Uostalom, moja je privatna stvar ako se želim cijepiti i ne vidim tu nikakav problem.

Njegov bi stav bio potpuno ispravan da se ne radi o evidentnoj grešci u sustavu. Naime, četvrta doza u Hrvatskoj još nije odobrena, a nije ju odobrila ni europska agencija EMA, jer se i dalje vjeruje kako je to previše cjepiva u kratkom roku. U Ministarstvu zdravstva kažu kako je odgovoran NZJZ Andrija Štampar koji upravlja cijepljenjem u Zagrebu.

image

Ante Grabovac

Goran Mehkek/Cropix

- Dužnost zdravstvenog djelatnika odnosno cijepitelja je voditi računa o broju primljenih doza, kao i kod ostalih cijeljenja te prije samog cijepljenja napraviti uvid u cijepni karton. U cijepnom kartonu za spomenutog gospodina unesene su dvije, te danas treća, na cijepnom punktu na Zagrebačkom velesajmu. Ako dotični tvrdi da se cijepio četiri puta, potrebno je dati na uvid karton s unesenom dozom cjepiva kako bi se provjerilo zašto cjepitelj nije unio još jednu dozu koja nije evidentirana u sustav, mimo plana cijepljenja. Kako se gospodin cijepio na Velesajmu, molimo da se obratite Nastavnom javnom zdravstvu Andrija Štampar kako bi se provjerilo - poručili su nam iz ureda ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Greška u sustavu"

NZJZ-u smo poslali upit što se dogodilo.

- Na prijemu Cijepnog punkta Velesajam svakoj osobi se provjerava zdravstvena i osobna iskaznica te cijepni karton, nakon čega se na trijažnom mjestu uvidom u cijepni status indicira vrsta cjepiva i doza. Ukoliko je osoba već primila tri doze, nikako se nije moglo dogoditi da je primila i četvrtu, s obzirom da ista nije odobrena za primjenu u Republici Hrvatskoj. O konkretnom slučaju nismo u mogućnosti govoriti, s obzirom da nemamo pisanu suglasnost te osobe - poručili su iz NZJZ.

No, Grabovac je već evidentiran kao "greška u sustavu", po pisanju medija.

Još u kolovozu prošle godine objavljen je članak kako je ovaj umirovljenik podrijetlom iz Imotskog greškom primio treću dozu jer nigdje nije zavedena druga doza koju je primio u travnju. Čini se kako pogreška nije ispravljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:05