TISUĆE OSTAJU BEZ VODE?!

Uletjeli bez građevinske dozvole, zabarakadirali izvor, a onda nasrnuli na vlasnicu obližnje kuće: ‘Tko ih štiti?‘

Zbog građevinskih radova, iskopa i betonizacije negrađevne parcele došlo je do potencijalnih oštećenja postavljenih instalacija

Barikade u Žrnovnici

 /Hrvoje Bašić/ Slobodna Dalmacija

Predsjednik splitskog HSLS-a Hrvoje Bašić upozorio je javnost na divlju gradnju zbog kojeg bi tisuće Žrnovčana moglo ostati bez pitke vode. Istaknuo je kako je dobio najbizarniju dojavu od građana, a riječ je o problemu na izvor rijeke Žrnovnice, ujedno jedine rijeke na području Splita.

Poznato je, ističe on, da se stanovnici Žrnovnice, dijela Podstrane i Korešnice napajaju vodom iz rijeke Žrnovnice, odnosno putem vodovoda koji su izgradili sami mještani.

image

Kod izvora Žrnovnice

Facebook/Hrvoje Bašić

Do izvora Žrnovnice vodi samo jedan jedini makadamski put, Put sv. Mihovila, koji je probijen kada je napravljeno i crpilište. Služi izletnicima, šetačima, također je dio ekološke mreže za očuvanje ptica, arheološki lokalitet i put do jedinog splitskog izvora.

- Besramnim činom divljeg investitora, jednog ili više njih, na parceli koja je po sredini tog puta, javni put je u potpunosti blokiran gromadama kamenja. Čak se u nekom momentu pojavila i betonska prepreka "Split parking“, a nakon intvervencije policije, ponovo nasut gromadama kamenja. Do crpne stanice se više uopće ne može doći, a uz angažirane zaštitare sada grade novi zid posred puta.

image

Barikade u Žrnovnici

Facebook/Hrvoje Bašić

Zbog građevinskih radova, iskopa i betonizacije negrađevne parcele koje dotični izvodi, došlo je i do otkrivanja te potencijalnih oštećenja postavljenih instalacija i vodovoda, čime je praktički ugrožena vodoopskrba cijelog stanovništva Žrnovnice! - upozorava Bašić, pa nastavlja:

- Tim istim putem do izvora rijeke redovno šetaju i učenici osnovne škole u pratnji njihovih učiteljica, a prije nekoliko dana ih je na povratku s izvora nasred puta dočekao nazidani zid i ruzinava žica! Taj isti javnio put vodi i do jedne kuće, uredno legalizirane, kojoj vlasnica više ne može pristupiti zbog toga jer je blokiran nečijom samovoljom! Ili uz nečiju pomoć? I ne samo to, dotični je fizički nasrnuo nju i to u prisustvu komunalnog redara kojeg je ona pozvala! - prenosi HSLS-ovac svoja saznanja, pa zaključuje kako je potpuno nevjerojatno da se jedan izvor vode, koji prema Zakonu o vodama javno vodno dobro, na ovakav način "štiti“!

image

Barikade u Žrnovnici

Facebook/Hrvoje Bašić

I sve to traje od prošlog ljeta.

- Potpuno je nevjerojatno da se unatoč prijavama policiji, Hrvatskim vodama, komunalnom redarstvu, Gradu Splitu, Vodovodu i kanalizaciji, netočno napisanim zapisnicima i „pranju ruku“ u krug, ovakva situacija ne rješava još od lipnja prošle godine? Tko ih štiti? - pita se Bašić.

Pa ako je i pola od ovoga istina... ajme.

image

Kod izvora Žrnovnice

Facebook/Hrvoje Bašić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:53