GOVOR ZA EU ODBOR

Ukrajinski ministar obrane: ‘Hrvati su naša braća i taj dron nismo mi ispalili. Ali imam pitanje za NATO...‘

To otvara i pitanje sigurnosti NATO-a: nad vama je preletio dron, niste li ga vidjeli, niste ga uništili?, poručio je

Oleksij Režnikov

 Screenshot

Priča o dronu koji se srušio na Zagreb u Bruxellesu se preselila i na Europski parlament. O tome je bilo riječi u raspravi u vanjsko-političkom odboru Parlamenta s ministrom obrane Ukrajine Oleksijem Režnikovim.

Hrvatski zastupnik iz redova SDP-a Tonino Picula o dronu je upitao ukrajinskog ministra na što je Režnikov odgovorio:

"Riječ je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preletio je nekoliko zemalja članica NATO saveza prije pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije vidio i uništio? Dakle, možete li sami štititi svoje nebo? Riječ je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom obrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uvjeravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron".

Njegov odgovor prenio je u priopćenju ured zastupnika Picule.

"Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom", podsjetio je Režnikov.

"Picula i Režnikov razgovarali su na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta posvećenoj invaziji Rusije na Ukrajinu, na kojoj su sudjelovali članovi delegacije EP koji su prošloga mjeseca bili u posjetu Ukrajini, nekoliko tjedana prije napada ruskih snaga. Picula je, uz raspravu o Režnikovim procjenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letjelice u Zagrebu", navodi se u Piculinu priopćenju.

"Picula je podsjetio na raniju Režnikovljevu ocjenu kako je ruska agresija test za Europsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nezabilježena. No istaknuo je kako smatra da EU mora nastaviti jačati sankcije Rusiji i pružati financijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cijele Europe", zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:03