IVAN ĐIKIĆ

‘Ukidanje mjera ne znači da se smije na partyje! Ovo je samo priprema za jesen, da nam mjere tada budu snažne i kratke‘

Rekao je i kako će za drugi booster ponovno prioritet biti stariji i kronični bolesnici, a da za ostale cijepljenje 4. i 5. dozom neće biti tako snažno kao cijepljenje prijašnjim dozama

Ivan Đikić

 Dragan Matic/Cropix

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u subotu u Dnevniku televizije N1 te je komentirao ukidanje gotovo svih mjera u Hrvatskoj.

Na početku je rekao kako smo "pravilnim ponašanjem, cijepljenjem i prebolijevanjem stvorili bedem pomoću kojeg, preko imuniteta, kontroliramo širenje koronavirusa". Dodao je i kako više nije toliko bitan broj novozaraženih, ali da restrikcijom ulaska virusa u bolnice i domove za starije pandemiju možemo držati pod kontrolom.

Konkretno o ukidanju mjera u Hrvatskoj kaže:

"Pad broja zaraženih u Hrvatskoj je stalan, kao i pad broja umrlih i vjerujem da je zbog toga bila odluka da se nošenje maski prepusti građanima. Ipak, htio bih poručiti građanima, da svi oni koji imaju bilo koju rizičnu komponentu, bilo dob ili kronične bolesti, da bi sebe trebali štititi i dalje u javnom prostoru i tamo gdje je puno ljudi. I dalje postoji preporuka da se ljudi štite. Meni je nejasno zašto su maske postale tolika bauk tema, tko se želi zaštititi može nositi masku, tko ne želi, ne mora", veli.

Rekao je i kako je on već u siječnju "predvidio" kako ćemo u travnju i svibnju uči u mirniju fazu.

"Ali to ne znači početak partija i da smo pobijedili virus, nego nam daje vremena da se pripremimo. Mi znanstvenici radimo na lijekovima, moramo stvarati nove varijante cjepiva koja će ciljano gađati omikron, treba raditi na predviđanjima mogućih varijanti na jesen i tako ćemo biti spremni, ali to ne znači da građani isto tako ne bi trebali biti pripremni i treba preko javnog medija potaknuti edukaciju kako se što bolje pripremiti tako da najesen imamo što manje preminulih i da mjere budu snažne i kratkotrajne".

Što se tiče novog razbuktavanja pandemije u Kini kaže kako je to do činjenice da su imali dugotrajne karantene i jer su koristili samo svoja cjepiva koja nisu ni blizu dobra kao naša. Dodao je i kako je omikron bio pozitivan pomak jer izaziva lakše oblike bolesti i sprječava nastanak novih varijanti čime nam je dao da jesen dočekamo spremniji.

"Završio bih optimistično, vjerujem da ovu pandemiju momentalno dobro kontroliramo, vjerujem da ćemo se najesen, iako očekujemo pojavu novih varijanti koje će izbjegavati naš imunitet, moći pravovremeno boriti i izbjeći onu fazu u kojoj više ništa ne možemo", kaže.

Rekao je i kako će za drugi booster ponovno prioritet biti stariji i kronični bolesnici, a da za ostale cijepljenje 4. i 5. dozom neće biti tako snažno kao cijepljenje prijašnjim dozama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2022 12:17