JOŠ JEDAN POLITIČAR U ZATVORU

Uhićen član predsjedništva HSS-a Ivan Kolar

 Hrvoje Jurčić / PODRAVSKI LIST / CROPIX

KOPRIVNICA - Član predsjedništva HSS-a Ivan Kolar uhićen je jutros u svojoj kući u Molvama kod Đurđevca u koordiniranoj uskočko-policijskoj akciji zbog sumnje da je nezakonitim radnjama oštetio općinu Molve za nekoliko milijuna kuna.

- Odveli su ga... Policija je u našoj kući od šest ujutro. Molim vas, nemojte me ništa pitati - sva u suzama potvrdila nam je Kolarova supruga na kućnom pragu.

Molvarski načelnik Stjepan Fosić (HDZ), koji je na lanjskim izborima, i to tek nakon 12 godina uspio skinuti s trona HSS-ovca Kolara, nije želio komentirati Kolarovo uhićenje. Potvrdio je tak kako je policija bila i u sjedištu općine.

Prema neslužbenim informacijama, Kolar je uhićen zbog sumnje da je u suradnji s čelnim ljudima bjelovarske građevinske tvrtke Jata oštetio općinski proračun za najmanje dva milijuna kuna.

Jata je gradila društveni dom u Molvama koji je stajao 12 mlijuna kuna, a istražitelji sumnjaju kako su neki radovi dvaput naplaćeni. Tako su ovih dana otkrivene dvije fakture za dio radova s istim brojem i datumom, ali različitim iznosima: jedna na 400.000 kuna, a druga, očito lažirana, na 1,4 milijuna kuna.

Neki članovi Općinskog vijeća u Molvama sumnjaju kako su mnogi dokumenti krivotvoreni, a neke cesije dvaput naplaćivane. Od deset mjenica koje je općina izdala bjelovarskoj Jati, tvrde izvori iz općinskih vlasti, barem tri su dvaput naplaćene čime je općinski proračun oštećen za najmanje 500.000 kuna.

Molve su jedna od najbogatijih općina u Hrvatskoj jer leže na najvećim domaćim plinskim poljima pa od INA-e godišnje dobivaju oko 15 milijuna kuna rente.

Tim je novcem Kolar gradio infrastrukturu - vrtiće, zgrade, vodovod, stadion, ulice i trgove - ali i financirao mjesni nogometni klub koji igra u 4. hrvatskoj nogometnoj ligi.

Kolar je, inače, bio jedan od najdugovječnijih saborskih zastupnika s čak tri odrađena mandata te čelnik Hrvatskoga seljačkog saveza.

Danas obnaša funkciju člana predsjedništva HSS-a i navodno nije u najboljim odnosima s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem kojem često kontrira na sjednicama predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:16