PREMIJEROVO OBEĆANJE

Udruga Sjena o zaokretu u HDZ-u: ‘Bili smo iznenađeni, ne znam što se dogodilo preko vikenda...‘

Iz udruge Sjena ističu da premijer Plenković samom najavom nije ništa konkretno riješio jer nije točno definirao kada će se uvesti naknada

Konferencija za medije udruge Sjena (arhiva)

 Damjan Tadic/Cropix

Najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci, u udruzi Sjena ocijenili su u utorak iznenađujućom ali i poručili kako naknadu treba uvesti u što kraćem roku.

„Bilo smo iznenađeni jer nismo očekivali, ne znam što se dogodilo preko vikenda da smo dobili tu ponudu”, komentirala je najavu premijera Marica Mikulić, dopredsjednica udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena".

Naime, vladajuća većina prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Mikulić ističe da premijer Plenković samom najavom nije ništa konkretno riješio jer nije točno definirao kada će se uvesti naknada.

„Najave smo imali i ranije ali to nam ne znači ništa u skorije vrijeme, zakoni koji se tiču ove populacije se prolongiraju dugi niz godina a mi želimo i inzistiramo da se to pravo riješi u što kraćem roku”, kazala je Mikulić za Hinu.

Obzirom na proceduru ne može se očekivati da će se naknada nakon smrti djeteta uvesti prije 1. siječnja 2024. godine, smatra Mikulić i pita što je roditeljima njegovateljima kojima dijete umre u međuvremenu.

Vlada ukoliko želi i ima volje to može riješiti već sutra ili prekosutra uredbom, dodala je.

Mikulić je ocijenila da uvođenje te naknade nije nikakva pobjeda nego smo ispravljanje nepravde jer godinama su roditelji bili prepušteni sami sebi a problematika gurana „pod tepih”.

Zaključila je i kako je žalosno što se promjene u naknadama ne događaju dobrom voljom vladajućih nego isključivo pod pritiskom roditelja djece s invaliditetom i borbom na ulicama.

Piletić: Sutra na sjednici Vlade prijedlog zakona o osobnoj asistenciji

Na sjednici Vlade u srijedu bit će prijedlog zakona o osobnoj asistenciji, izjavio je u utorak resorni ministar Marin Piletić, te najavio da će uskoro u saborsku proceduru biti upućen i prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku, a potom i izmjene zakona o socijalnoj skrbi.

Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji broj korisnika usluge proširit će se sa sadašnjih četiri tisuće, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda, na 14 tisuća.

Zakonsko pravo moći će koristiti više od 14 tisuća osoba s invaliditetom, a sve naknade iz zakona o socijalnoj skrbi bit će objedinjene te povećane kroz povećanje osnovice u sklopu zakona o inkluzivnom dodatku, najavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na marginama svečanosti obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada

Vlada nije promijenila stav oko roditelja njegovatelja

Nakon toga bit će predstavljene izmjene zakona o socijalnoj skrbi kojima će se podići razinu prava roditelja njegovatelja, dodao je Piletić osvrćući se na jučerašnju najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji imati pravo na naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta te neće morati odmah ići na burzu rada.

Najava premijera je uslijedila nakon što je vladajuća većina u petak u Hrvatskome saboru odbila prijedlog oporbe koja je tražila da roditelji njegovatelji imaju pravo na naknadu šest mjeseci nakon smrti djeteta. Piletić je odbacio tvrdnje da je po tom pitanju došlo do promjene stava Vlade.

"Ni do kakve promjena stava Vlade nije došlo", rekao je. Ponovio je kako je ranije najavio da će ove godine biti doneseni zakoni o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku te da će se zbog toga mijenjati i Zakon o socijalnoj skrbi, kojim će se produžiti pravo statusa roditelja njegovatelja i nakon smrti djeteta.

"Ne mijenjamo samo jednu rečenicu, jedan stavak zakona, nego idemo u opsežnije izmjene", naglasio je.

Nije trebalo biti suza i politiziranja

A u izmjene se ide, dodao je ministar, zbog obećanja da će se maknuti zabilježba s prve nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade, osnažiti položaj roditelja njegovatelja povećanjem naknade, koja je sada ispod razine minimalne plaće, a korigirat će se i sve druge iznose.

Piletić je rekao kako inicijativa oporbe nije prihvaćena jer nije bila cjelovita, jer oporba nije razmišljala i o tome da su roditeljske naknade ispod razine minimalne plaće, što je vlada htjela sveobuhvatno riješiti.

"Nije trebalo biti ni suza ni politiziranja onih koji su nekoliko puta digli ruku protiv povećanja naknada roditelja njegovatelja u političke svrhe, a u političke obračune iskoristili tešku situaciju roditelja koji izgube dijete", prokomentirao je Piletić događanja u Saboru prošlog petka, kada je saborska većina odbila oporbeni prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13