NA RUBU SU

Udruga hrvatskih sajmova traži od Stožera civilne zaštite da se hitno otvore sajmovi

Nema niti jednog egzaktnog podatka da se bilo tko u Hrvatskoj zarazio na nekom od sajmova - rekao je Filipčić
Miroslav Filipčić
 Ronald Goršić/Cropix

Udruga hrvatskih sajmova traži od Stožera civilne zaštite da hitno otvori sajmove, jer na sajmovima ne postoji nikakva ugroza od širenja covida, a i na rubu su financijske propasti.

Predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslav Filipčić kazao je, u utorak, na konferenciji za novinare, kako moli Stožer da razmisli o otvaranju sajmova, jer im je financijsko stanje postalo neodrživo, jer su već mjsecima zatvoreni.

- Nema niti jednog egzaktnog podatka da se bilo tko u Hrvatskoj zarazio na nekom od sajmova - rekao je Filipčić. Sajmovi, po njemu imaju veliku i socijalnu i turističku komponentu, mnogim obiteljima koji na sajmovima prodaju to je možda i jedini izvor prihoda.

- Ukinemo li im i taj jedini izvor prihoda ti ljudi jednostavno neće od čega imati živjeti - naveo je Filipčić i istaknuo da su tvrtke koje se bave organizacijom sajmova na rubu egzistencije i izvlače zadnje zalihe da bi kao firme mogle uopće postojati, a budući da sajmovi surađuju sa puno OPG-ova, firmi, obrte i oni su svi uskraćeni za nekakav svoj dio prihoda". - Dajte nam da radimo, otvorite sajmove, ugroza od sajmova je gotovo nikakva - zaključio je.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković naveo je da je u njegovom gradu tradicija sajmovanja stara 100-njak godina. Po njemu je nezamislivo da sajmovi na otvorenom ne mogu raditi, kao recimo sajam u Popovači, a trgovački centri i tržnice, gdje je daleko veća fluktuacija ljudi.

Voditelj benkovačkog sajma Ivan Mirković otkriva da postoji projekt širenja benkovačkog sajma gdje bi se uložilo oko 26 milijuna kuna, ali budući da se sajam ne održava ne postoji mogućnost realizacije tih sredstava, od kojih bi dobar dio došao iz EU fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:14