RASTU CIJENE

Udar na umirovljenike: Domovi za starije dižu cijene do dvadeset posto, stanari žive u strahu

Mnogi od pedesetak javnih domova u Hrvatskoj u srpnju su digli cijene, oni koji nisu poskupljenje najavljuju.

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Varaždinka Katarina Hujber, kao i mnoge žene sa sjevera, radni vijek provela je u Varteksu. Za 40 godina radnog staža na račun joj 1. u mjesecu sjeda 3200 kuna. Kad se prije godinu i pol, nakon deset godina čekanja na listi, doselila u Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, to ju je koštalo 2400 kuna. Danas jedva ima dovoljno za platiti svoj smještaj. U 18 je mjeseci dom poskupio za čak 650 kuna, s 2400 na 3050 kuna. Onih 350 kuna koliko joj ostaje gospođa Hujber pažljivo rasporedi za šišanje i higijenske potrepštine. - Imam Parkinsonovu bolest i strah me trenutka kad ću, a taj će trenutak doći, morati u stacionirani smještaj. Jako me strah. Kći mi to ne može nadoplatiti, ima manju mirovinu od mene, 2600 kuna - kaže gospođa Katarina.

Otkaz smještaja

Varaždinski Dom za starije jedan od onih koji od 1. srpnja primjenjuju novi cjenik za smještaj. Mnogi od pedesetak javnih domova u Hrvatskoj u srpnju su digli cijene, oni koji nisu poskupljenje najavljuju. Domova je premalo, sretni su oni koji nakon dugogodišnjih čekanja i dočekaju smještaj, ali danas su, kao i gospođa Katarina, u strahu. Ne znaju, kaže gospođa koja kuha kavu u čajnoj kuhinji varaždinskog doma, je li bolje onima koji su ostali doma pa mogu stegnuti remen, preskočiti koji obrok i manje se grijati ili imati danas sve ono osnovno, ali sutra možda završiti na ulici. Iako iz domova redom govore da neće otkazivati smještaj, stanari, neovisno da li u Varaždinu, Osijeku ili Splitu, žive u strahu. Nekima je nelagode dosta pa kažu "neka me izbace". Drugi se brinu, rekla nam je jedna socijalna radnica, kako će "djeca to podnijeti". Jer i dosad su mnogima doplaćivali. Redovno prate vijesti, vide da sve poskupljuje, kažu "sad će i dom". Iz domova za Jutarnji kažu da poskupljenje svega, osobito energenata i hrane, neminovno dovodi do povećanja cijena smještaja.

Otprilike polovica od desetak javnih domova, koje smo anketirali, cijene smještaja nije mijenjala od 2019. godine, neki i od 2018. Oni koji su već skuplji, osnovnu su cijenu digli uglavnom za 20 posto u jednokrevetnim sobama, 10 posto u dvokrevetnim, dok su cijene dodataka poput njege uvećane za 10 posto. Jedan od domova koji su od sredine ljeta skuplji je i dom u Osijeku. Početkom godine je smještaj u dvokrevetnoj sobi stajao 2800 kuna, danas je 3000. - Nastojimo i uspijevamo zadržati standard i kvalitetu usluge na dosadašnjoj razini prateći aktualnu situaciju. Plaćanja se uredno nastavljaju, iako su korisnici zabrinuti za budućnost prateći cjelokupnu situaciju u okruženju, a posebno oni koji nemaju dostatne mirovine te im djeca moraju doplaćivati cijenu smještaja - rekao nam je ravnatelj Vjekoslav Ćurić.

Loša politika

Varaždinski Dom za starije i nemoćne u ovoj je godini već dvaput dizao cijene. Ravnatelj doma Alen Runac za taj postupak, koji je negativno odjeknuo u cijeloj zemlji, okrivljuje lošu politiku raspodjele decentraliziranih sredstava, odnosno novca koji za svakog korisnika dodatno dolazi s državne razine. - Pogledajmo samo našu okolicu. Dok naš dom dobiva 1021 kunu, u Koprivnicu ide 1921 kuna, a u Čakovec 1640 kuna. Dom u Slavonskom Brodu, identičan ovome našem, po korisniku od države dobiva još 2173 kune. Slavonski dom, moguće je, više novca prima zbog lošijeg životnog standarda, ali to ne može biti slučaj i s domovima u našoj okolici. Ovo je bilo područje jake tekstilne industrije i većina današnjih umirovljenika radila je u nekoj od tvornica, uglavnom u Varteksu. Njihove su plaće uvijek bile male - kaže Alen Runac.

Ugovori za struju

Grad Zagreb još nije donio nove cjenike pa su na snazi cijene iz 2018. godine. - Zasad odluka o povećanju cijena nije donesena, ali su korisnici i njihova obitelj već neko vrijeme svjesni mogućnosti povećanja cijena te često propitkuju o tome - rekla je za Jutarnji ravnateljica Doma za starije Medveščak, Marija Kuštra. I ravnateljica jeftinijeg zagrebačkog doma, u Dubravi, Milica Sučić kaže da će "ekonomska situacija svakako utjecati i utječe na poslovanje svih pa tako i domova za starije osobe". Dom u Splitu ima tri objekta, povećanje cijena se najavljuje za jesen. - Globalno povećanje cijena direktno utječe na trošak poslovanja doma, koji je sad puno veći, a neizostavni su do kraja godine. Neophodno će biti povećati cijene smještaja i participaciju države ako se želi sačuvati postojeća kvaliteta usluge - odgovor je za Jutarnji ravnatelja Ivana Škaričića. Neki se boje računa za struju, drugi su po tom pitanju, barem za ovu godinu, mirni, ovisi o tome jesu li bili dio objedinjene javne nabave pa ugovorili cijenu s dobavljačima i na koji rok. Ili nisu. Split i Varaždin to, recimo, nisu učinili pa je dalmatinskom domu cijena sa 147.000 kuna prošle godine skočila na 310.000 kuna. Dom u Varaždinu će, pak, platiti ne jednom, nego gotovo dva puta više - umjesto 43.800, čak 134.000 kuna. To je 38 mirovina Katarine Hujber, kojima bi platila 43 mjeseca stanarine u domu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:09