SVJEDOČANSTVO TURISTA

‘Ucjenjuju nas i varaju, a reći ću vam i koliko uzmu za vožnju kombijem do Skywalka...‘

U Park prirode Biokovo svakog sata može ući po 25 automobila, ali vozila agencija ulaze izravno te svaka od njih formira svoju cijenu
 Zvonimir Barišin/Cropix

Prometne gužve ispred ulaza u Park prirode Biokovo i na Skywalk već su postale uobičajena slika prije otprilike dva do tri mjeseca. Svakih sat vremena, djelatnici PP-a Biokovo puštaju 25 automobila, ali vozila agencija ne trebaju čekati, već izravno ulaze u park, te svaka od njih formira svoju cijenu, pa se one tako kreću od 130 do čak 315 kuna po osobi, u što je uključena ulaznica od 60 kuna.

Upravo zbog velikih gužvi pred rampom na ulazu u PP Biokovo te zbog ogromnih iznosa karti za obilazak Skywalka koje naplaćuju pojedine agencije, redakciji Slobodne Dalmacije obratio se Zagrepčanin Albin Hotić, koji je ispričao kako nije uspio doći do Skywalka i kako su mu ponudili da do Nebeske šetnice može doći bez čekanja po cijeni od 315 kuna po osobi. Kako kazuje Hotić, prošlog ponedjeljka je pokušao s obitelji posjetiti Skywalk na Biokovu, ali nije uspio jer su mu dolaskom do ulaza u PP Biokovo djelatnici rekli da se čeka četiri sata za ulaz i da je takva gužva već tri mjeseca, non-stop.

Prijevara

"Malo sam se detaljnije raspitao kod djelatnika te su mi rekli da dođem sutra u 4.30 do 5 sati, pa da ću ući kada otvore, u 9 sati. Kako imam malo dijete, ni ta mi opcija nije dolazila u obzir, pa sam pokušao pronaći neko alternativno rješenje. Susretljivi radnici PP-a Biokovo su mi kao drugu opciju predložili da se javim makarskim turističkim agencijama koje organiziraju prijevoz kombijem do Skywalka po cijeni od 315 kuna i koje ne moraju čekati u gužvi. To sam smatrao reketom i pljačkom, koja sliči na najružnije epizode jugoslavenskog turizma, za koji sam mislio da ne postoji na jadranskoj obali u 21. stoljeću. Napominjem da je ulaz u Park prirode Biokovo i na Skywalk 60 kuna. I to smatram primjerenom cijenom. Međutim, 315 kuna za kombi-prijevoz na dionici Makarska – Biokovo – Makarska smatram prijevarom turista", kazuje Hotić.

"Park prirode Biokovo je javna ustanova, zbog čega smatram nedopustivim da na takav način ucjenjuju i varaju turiste, tjerajući ih da čekaju četiri sata na suncu, na priručnom parkingu, ili da unajme agenciju koja, sasvim sam siguran, nema nikakav valjan ugovor s PP-om Biokovo koji bi na valjan način osiguravao prvenstvo pri ulazu. Radi se o rudimentarnoj rođačko-zemljačkoj korupciji koja baca ružno svjetlo na ovu inače uspješnu turističku atrakciju", ističe Hotić, dodavši da je obišao sve prirodne i kulturne znamenitosti u Hrvatskoj, ali se, kako tvrdi, nigdje ne odvija takva pljačka.

Slavo Jakša, ravnatelj JU-a Park prirode Biokovo, upitan je koliko se ispred rampe PP-a Biokovo čeka na ulaz za Skywalk.

Kako kazuje, vrijeme čekanja na ulazak u Park prirode Biokovo je različito, i ovisi o priljevu posjetitelja. Najveći priljev posjetitelja je u srpnju i kolovozu, kada se ujedno na našoj obali odmara i najveći broj gostiju, dok je manji u predsezoni i posezoni, kada čekanja gotovo i nema.

"U srpnju i kolovozu, kada su velike gužve na ulazu u sve turističke atrakcije i značajnije destinacije, kao što je Park prirode Biokovo, a posebice vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk, vrijeme čekanja u prosjeku je oko jedan sat, a najviše dva sata. Ustanova je trenutačno završila sustav internetske naplate ulaznica, kao i rezervacija termina ulaza čije se puštanje planira tijekom sljedećeg razdoblja, nakon čega ne bi trebalo više biti čekanja na ulaznoj recepciji parka", kazao je Jakša.

Sustav najave

Nadalje, novinare Slobodne Dalmacije zanimalo je ima li JU PP Biokovo sporazum s agencijama koje dovoze turiste na Skywalk i o kakvom je sporazumu riječ.

Prema ravnateljevim riječima, Javna ustanova Park prirode Biokovo već dugi niz godina s turističkim agencijama koje dovode posjetitelje u park ima sklopljene sporazume o poslovno-tehničkoj suradnji. Svim agencijama koje iskažu interes omogućeno je sklapanje sporazuma, čime oni dobivaju određena prava, ali preuzimaju i određene obveze koju su dužne poštovati prilikom ulaska u Park prirode Biokovo.

"Jedna od sastavnica sporazuma je i mogućnost agencijama da preko sustava najave mogu unaprijed rezervirati termin ulaska u park. Ovakva vrsta sporazuma uobičajena je i u ostalim zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj koja privlače veliki broj posjetitelja", govori Jakša, kojeg su upitali je li znao da agencije turistima naplaćuju i po 300 kuna za vožnju prema Skywalku.

Kako kaže, cijena ulaza u Park prirode Biokovo jedna je od popularnijih i pristupačnijih u Republici Hrvatskoj s obzirom na potražnju za posjetom vidikovcu Nebeska šetnica – Skywalk i samom parku, te iznosi 60 kuna. Cijene izleta putem turističkih agencija u park formira tržište, kao i same agencije, te Ustanova na to ne može utjecati, niti ograničavati slobodu tržišta.

I na koncu upitno je zašto PP Biokovo ne osigura kombije do Skywalka. Kako navodi Jakša, JU PP Biokovo kroz različite aktivnosti radi na povećanju sigurnosti posjetitelja, kao i na smanjenju gužvi na samoj biokovskoj cesti, i to će nastaviti i u budućnosti. S te se strane u park pušta 25 automobila svakih sat vremena, a u ovom trenutku Ustanova nema resurse za vlastiti prijevoz u parku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 07:46