NEIZVJESNA PUTOVANJA

UČENICIMA ODGOĐENE EKSKURZIJE DO DALJNJEGA, A AGENCIJE RODITELJIMA I DALJE UZIMAJU NOVAC Evo što o svemu kažu ravnatelji splitskih škola

Ilustracija
 Goran Šebelić / Hanza media

Grčka, Albanija, Makedonija i Italija. Destinacije su to koje je u rujnu trebao posjetiti moj sin u sklopu maturalnog putovanja, ali koronavirus im je pomrsio planove. Zasad je sve to odgođeno, ali vrlo lako je moguće da bude i otkazano – govori za Slobodnu Dalmaciju majka učenika 3. razreda splitske gimnazije.

- Ekskurzija košta negdje oko četiri tisuće kuna i platili smo to jednokratno. Sada, dolazimo do problema. Kako je putovanje samo odgođeno, ne možemo tražiti povrat novca jer ono mora biti u potpunosti otkazano. Pravo na povrat novca imamo tek po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti uzrokovanih COVIDom-19, ako se otkaže putovanje – objašnjava nam majka čiji će sin u rujnu postati maturant.

- Dogodine maturanti imaju maturalni ples koji je uglavnom negdje početkom godine, u siječnju ili veljači. Nakon toga slijede pripreme, završavanje razreda i polaganje matura. Mislim da je sve izglednije da ove godine ništa od putovanja, ali ne znam ni kada bi ga mogli realizirati dogodine gledajući da im je raspored poprilično ispunjen. Četiri tisuće kuna nije mali iznos, a kada ćemo ga dobiti nitko ne zna. Problem je to koji imaju mnogi roditelji, pogotovo u ovoj neizvjesnoj situaciji u svakom pogledu, zaključuje naša sugovornica.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 7. travnja, poslalo je svim školama "Preporuku odgojno-obrazovnim ustanovama vezano uz provedbu organiziranih putovanja".

U preporuci su naveli kako podržavaju prijedlog Ministarstva turizma da se planirana i ugovorena učenička i studentska putovanja realiziraju po prestanku trenutnih posebnih okolnosti i mjera, kao i da se planirana, ali još neugovorena putovanja realiziraju ponajprije u Republici Hrvatskoj.

Svjesni su u Ministarstvo i kako bi putovanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola trebala biti realizirana do sredine lipnja 2020. godine, odnosno kraja školske godine.

- S obzirom da učeniku nakon završetka osmoga razreda osnovne škole, odnosno završetka srednje škole prestaje status učenika škole koju je pohađao, jasno je kako nije moguće zahtijevati da se putovanja realiziraju nakon tog roka, već će ustanove, isključivo u suradnji s roditeljima učenika/studentima donijeti odluku o realizaciji putovanja ili o njegovu otkazivanju. Na sličan način mogu se javiti i problemi s putovanjima učenika četvrtog razreda osnovne škole, odnosno realizaciji škole u prirodi, ali s obzirom da se radi o učenicima koji ne završavaju školovanje, škole i roditelji mogu razmotriti rok do kojeg se ova putovanja mogu ostvariti, stoji u preporuci.

Kako bi saznali kakva je situacija s maturalnim putovanjem u I. gimnaziji, pitali smo ravnateljicu Dobrilu Gotovac Stipaničev.

- Naši učenici su za putovanje odabrali Grčku i Španjolsku i prema planu trebali bi ići krajem kolovoza ili početkom rujna. Prema preporuci koju smo dobili od Ministarstva za sada je to sve odgođeno i u fazi mirovanja, dok se aktualna situacija ne normalizira. O otkazivanju još nema govora - objašnjava za Slobodnu Dalmaciju ravnateljica Gotovac Stipaničev.

Na pitanje kako su na odgodu reagirali učenici koji su trebali na maturalac koji im je kao oproštaj od svojih kolega iz školskih klupa, ravnateljica Gotovac Stipaničev, kaže kako oni shvaćaju situaciju i znaju da je riječ o izvanrednoj situaciji koju nitko nije mogao predvidjeti, ali i ne može utjecati na nju.

- Svim roditeljima smo poslali obrazloženje preporuka od ministarstva kako bi bili upoznati sa situacijom. Znaju i za moratorij od 180 dana koji kreće od onog trenutka kada se sve vrati na staro. Kada se ukinu sve mjere, tada tek možemo početi s aktivnostima vezanim uz realizaciju dogovora, odnosno hoće li se i kada ići, a zasad smo svi u stanju čekanja. S roditeljima smo iskomunicirali kako se svi moramo strpjeti da ovo prođe i da se stanje normalizira- govori nam ravnateljica splitske I. Gimnazije.

Većina je strpljiva

Prema informacijama koje dobiva od razrednika, kaže kako većina učenika i dalje ostaje pri tome, da žele na putovanje kada to okolnosti dopuste.

- Koliko znam nitko se ni od roditelja nije žalio na dosadašnje odluke. Strpjet ćemo i vidjeti kako će se sve dalje razvijati. Svjesni smo da je riječ o velikom iznosu koju roditelji plaćaju, ali jedno je sigurno – novac neće izgubiti. Ili će se putovanje ostvariti ili će se vratiti uplaćeni novac, zaključuje ravnateljica Gotovac Stipaničev.

Slična situacija je i u Pomorskoj školi, a ravnatelj Dragan Pavelin nam kaže kako su svi sada u nezahvalnoj situaciji, i roditelji i agencije.

- Pratimo naputke Ministarstva i svih nadležnih. Osobno mislim da putovanja ove godine, nažalost,,neće biti. Nije ovdje samo riječ o situaciji u našoj zemlji, nego i u svim ostalima. Ako cijela Europa bude čista i situacija se normalizira, naravno da će se putovanja realizirati. Svjesni smo da su učenici tužni zbog ove situacije i da su to putovanje nestrpljivo čekali, ali nitko ovo nije mogao očekivati ni slutiti kako će se rasplesti, govori nam ravnatelj Pavelin.

Jeste li možda razmišljali o putovanju unutar granice Lijepe naše?

- Nisam taj koji donosi te odluke, već roditelji i djeca. U njihov odabir se ne želim miješati, a kako će se ova situacija i kada normalizirati, nažalost nitko ne može predvidjeti. Vidjet ćemo što će biti, za kraj nam je kazao ravnatelj Pavelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:53