PLAN ZA PROCJEPLJIVANJE

U Zagrebu cijepljenje na 12 punktova, javilo se 60.000 osoba starijih od 65

Cijepljenje najugroženijih skupina, korisnika i djelatnika domova za starije te zdravstvenih radnika je pri kraju
 Božo Radić/Cropix

Da ima više cjepiva, u Hrvatskoj bi već u ovom trenutku bilo znatno više od 35.000 cijepljenih jer je samo u Zagrebu do kraja prošlog mjeseca prijavljeno gotovo 60.000 zainteresiranih starijih od 65 godina i kroničnih pacijenata koji upravo dolaze na red po programu cijepljenja koje je sačinio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Naime, u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji cijepljenje tih skupina počinje u ponedjeljak, a u Zagrebu sredinom tjedna.

Obiteljski liječnici

"Cijepljenje korisnika domova za starije i zaposlenika kao i zdravstvenih djelatnika je pri kraju pa smo za sljedeći tjedan napravili plan cijepljenja po domovima zdravlja odnosno ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.

U trenutku kad stigne veća količina cjepiva, proradit će i cijepni punktovi, a zasad ih je predviđeno 12 u cijelom gradu", objašnjava zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" dr. Sandra Šikić. Također dodaje da su u gradu zadovoljni trenutnim interesom za cijepljenje što potvrđuju i prve ankete.

Stižu nove doze

Naime, u prosincu su zagrebački liječnici obiteljske medicine prijavili gradskom Zavodu za javno zdravstvo 29.910 pacijenata starijih od 65 godina i 28.021 kroničnog bolesnika koji su iskazali interes za cijepljenje. Te su prijave stigle liječnicima i prije nego je prvo cjepivo stiglo u Hrvatsku pa se vjerojatno u međuvremenu brojka bitno povećala odnosno neke procjene govore da bi moglo biti gotovo 100.000 zainteresiranih.

No, do kraja mjeseca u Zagrebu bi se moglo cijepiti dvadesetak tisuća građana. Naime, ukupno bi do kraja siječnja u Hrvatsku trebalo stići još tridesetak tisuća doza cjepiva, od toga 10.000 Moderne i ostalo od Pfizer/BioNTecha, a kako se cjepivo dijeli prema broju stanovnika, najveće količine sigurno će ostati u Zagrebu. U glavnom gradu cijepljenje, sve dok stiže manji broj doza, ostaje u ambulantama liječnika obiteljske medicine koji po satu mogu cijepiti od 4 do 5 pacijenta. Zna li se da uz taj posao liječnici imaju i onaj redoviti, teško da bi mogli cijepiti više od dvadesetak građana u jednom danu.

Kako se očekuje da Europska agencija za lijekove (EMA) do kraja ovog mjeseca (siječnja) odluči odobriti hitnu uporabu AstraZeneca/Oxfordskog cjepiva, koje je Hrvatska naručila u 2,7 milijuna doza, a uz to je povećana i narudžba Pfizerova cjepiva za 900.000 doza, uskoro bi ordinacije mogle postati usko grlo te je u NZJZ-u "Andrija Štampar" razrađena i druga mogućnost, a to su cijepni punktovi.

"Predvidjeli smo da ti punktovi budu što dostupniji građanima na području na kojima žive. Imat ćemo 12 lokacija i to u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj 4, Aveniji Većeslava Holjevca 22, Remetinečkom Gaju 14, Krugama 44, Kauzlarićevom prilazu 7, Mirogojskoj 11, Hirčevoj 1, Grižanskoj 4, Ivanićgradskoj 38, Ninskoj 10, Prilazu baruna Filipovića 11 i na lokaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Mirogojska cesta 16", kaže dr. Šikić.

S obzirom na to da će uskoro trebati cijepiti velik broj građana, jer je do proljeća predviđeno oko dva milijuna cijepljenih, bude li sve prema očekivanjima odobravanja cjepiva u EU, bit će potreban i veći broj timova. Šikić kaže kako će cijepiti "uobičajeni cjepitelji" odnosno liječnici obiteljske medicine, epidemiolozi, školska medicina.

Ljekarnici zasad u apotekama neće cijepiti građane

Zasad cijepljenje neće provoditi ljekarnici, čiji angažman nije isključen u kasnijim fazama procjepljivanja. U Zagrebu su planirana 433 tima (liječnik i medicinska sestra).

- Bude li potrebno, punktovi mogu raditi cjelodnevno. U tom slučaju moguće je cijepiti tisuće svaki dan - objašnjava dr. Šikić.

Naime, samo na zagrebačkim punktovima mogla bi se dnevno potrošiti trenutačna tjedna količina cjepiva koja stiže u Hrvatsku iz Pfizera/ BioNTecha, odnosno čak i više od 17.000. Tim bi tempom u Zagrebu u mjesec dana moglo biti cijepljeno 200.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:19