TEŽAK 4 TONE

U Vinkovcima izvađen sarkofag iz rimskog doba: ‘Ma to vam je bio neki gradski tajkun...‘

Grob je, nažalost, opljačkan, a ravnatelj Gradskog muzeja kaže da se to dogodilo još u antici
 Vlado Kos/Cropix

Nakon nešto više od tri i pol sata pažljivih radova, kameni rimski sarkofag težak 3-4 tone pronađen prošloga petka tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, koji potječe iz 3. stoljeća uspješno je u ponedjeljak izvađen iz zemlje, utovaren na kamion i prevezen u Gradski muzej Vinkovci, gdje će biti podvrgnut temeljitom čišćenju i istraživanju. Riječ je o samo jednom od brojnih vrijednih arheoloških nalaza pronađenih u Vinkovcima, na području rimskih Cibala, odnosno najstarijeg naselja u Europi. Ovo je, inače, peti sarkofag pronađen na području Vinkovaca.

image
Vlado Kos/Cropix

- Nije bilo neočekivano da ovdje nađemo grobove, pa i sarkofag s obzirom da se radi o grobovima koji su se širili uz cestu koja je od Cibala vodila na sjever prema Mursi. Grobovi su bili koncentrirani s obje strane ceste. U zadnjih nekoliko tjedana tijekom nadzora ovih radova već smo naišli na dva zidana rimska groba te jedan paljevinski grob. Prošli tjedan pažnjom izvođača radova na trasi aglomeracije u Vinkovcima, tvrtke Vodoprivrede Vinkovci otkriven je i ovaj sarkofag - kazala je Maja Krznarić-Škrivanko, muzejska savjetnica u Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci.

image

Maja Krznarić-Škrivanko

Vlado Kos/Cropix

Radovi na otkopavanju zemlje oko sarkofaga počeli su nešto prije 9 sati, a već oko 10 otkrivena je jedna bočna strana sarkofaga, a nedugo zatim ukazao se i njegov poklopac, što je izazvalo razočaranje kod djelatnika Gradskog muzeja koji su nadgledali radove na vađenju sarkofaga. Na poklopcu je, naime, bilo vidljivo veliko oštećenje.

- Na žalost, dogodilo se ono što smo očekivali, ali smo se nadali da neće biti, a to je da je grob opljačkan. Po sredini gornjeg poklopca vidi se da je sarkofag razbijen i da je grob opljačkan – kazala je Krznarić-Škrivanko.

Ravnatelj muzeja Hrvoje Vulić je, pak, dodao kako je "grob opljačkan u antičko doba, a ne preko vikenda kako pojedinci pišu po društvenim mrežama."

- Pljačkanje grobova u doba antike bio je dobro uhodani biznis, pri čemu su pljačkašima prvenstvene mete bili zidani grobovi, jer im je bilo dovoljno samo iskopati rupu na vrhu kako bi se domogli plijena – objasnio je Vulić kako se u rimsko doba ‘operiralo‘ po grobovima.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

U muzeju pretpostavljaju da je riječ o ostacima dvaju vlasnika, a na prvi pogled u zemlji se vide i ljudske i životinjske kosti. Vađenje sarkofaga bilo je iznimno zanimljivo i brojnim Vinkovčanima koji su se okupili u Zvonarskoj ulici kako bi uživo pratili što se događa, a nisu izostale ni pošalice kada su od djelatnika muzeja doznali da je gotovo sigurno riječ o nekom bogatom čovjeku.

- To je neki rimski vinkovački tajkun – komentirali su Vinkovčani.

- Na osnovu načina izrade poklopca može se reći da je to jedan luksuzni proizvod. Mislili smo možda da će biti i nekakav natpis, ali toga nema, no sa sigurnošću se može reći da je tu bio ukopan jedan bogati Cibalićanin – potvrdila je i Krznarić-Šafranko.

Nakon što je sarkofag dovezen u muzej definitivno je potvrđeno da potječe iz 3. stoljeća.

image
Vlado Kos/Cropix

- To sada znamo sa sigurnošću, kao i da je izrađen u Mađarskoj u Aquincumu, današnjoj Budimpešti, gdje su se nalazili veliki kamenolomi vapnenca i tamo je bila radionica gdje su se radili poluproizvodi i nizvodno Dunavom slali i dovršavali u radionicama u Mursi ili Cibalama. Ovaj sarkofag ima identičan poklopac kao sarkofag gradskog vijećnika Tita Flavija Krispina iz rimskog Brigetia u Mađaraskoj, današnji Szony. Definitno je luksuzni poklopac, a misterija koja će ostati je naziv našeg vlasnika i razlog zašto nije uklesao svoje ime – rekao je Vulić.

Ovo je, inače, peti sarkofag pronađen na području današnjih Vinkovaca. Prvi je pronađen krajem 19. stoljeća, a zadnji prije ovoga 1997. godine i svi su s područja sjeverne rimske nekropole, za koju u Gradskom muzeju Vinkovci do sada imaju spoznaje o oko 300 otkrivenih različitih grobova – zidanih i paljevinskih grobova, olovnih sanduka... Najmanje je sarkofaga. I zanimljivo, svi su već bili opljačkani.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Nešto iza 12,30 sarkofag je bagerom izvađen iz zemlje. Sama operacija vađenja nije bila nimalo jednostavna, a prema riječima radnika Vodoprivrede težina sarkofaga skupa sa zemljom je između 3 i 4 tone. No, na kraju je sve uspješno obavljeno i sarkofag je bez ikakvih oštećenja podignut na kamion.

- Na nama je sada posao istraživanja. Gledat ćemo da u sljedećih dan-dva izvadimo zemlju i otkrijemo što se sve nalazi unutra, a nakon toga idu daljnja istraživanja, analize kostura, analize kamena, dokumentiranje i njegovo konačno smještanje u lapidarij muzeja. Uzbuđeni smo zbog potencijalnih novih nalaza i nekako se nadamo da su pljačkaši možda ostavili nešto što je njima bilo bezvrijedno, a nama možda može biti jako vrijedno – istaknula je Krznarić-Škrivanko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:38