KAKAV PREOKRET!

U tjedan dana Grbin postao vruća roba: u naručje mu se bacaju i smrtni neprijatelji, a on dijeli košarice...

Onaj tko kaže "ne" udruženoj ljevici, taj je za ostanak HDZ-a na vlasti, tvrde odbačeni Socijademokrati

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix

- Ima ona pjesma ‘Bacila je sve niz rijeku‘, Grbin je davno niz vodu pustio SDP, nekad veliku i moćnu stranku. Kao politički veteran i čovjek koji je stvarao i prvu veliku koaliciju, ja sam pozvao na okupljanje jer je evidentno da udružena ljevica bez problema dobiva izbore. No jasno je da nemaju svi kapaciteta za tu vrstu okupljanja - rekao je čelnik Socijaldemokrata Davorko Vidović samo sat-dva nakon što je dobio "košaricu" od svog nekadašnjeg stranačkog druga Peđe Grbina.

Naime, predsjednik SDP-a jučer je prijepodne, govoreći o potrebi stvaranja velike antihadezeovske koalicije, još jednom uputio poziv na suradnju svim strankama "od centra na lijevo".

Osim Socijaldemokratima - stranci koja je nastala nakon što grupa nezadovoljnih SDP-ovca nije uspjela srušiti Peđu Grbina s mjesta predsjednika.

Podsjetimo, nakon što je Grbin iz stranke izbacio kolovođe te pobune, SDP-ov saborski klub zastupnika raskolio se na dva dijela - manji Grbinov i veći "pobunjenički", iz kojeg je i nastala stranka Socijaldemokrati.

Zvuči nevjerojatno, ali Grbinov SDP unazad tjedan dana postao je vruć politički proizvod s kojim žele surađivati mnogi - uključujući i Grbinove donedavne unutarstranačke neprijatelje.

- Onaj tko kaže ‘ne‘ udruženoj ljevici, taj je za ostanak HDZ-a na vlasti... Teško je prevladati osobne interese, a nažalost neki od naših oporbenih kolega nemaju tu razinu odgovornosti prema biračima. Mi smo bili spremni pružiti ruku i okrenuti drugi obraz, iako smo jednu pljusku već dobili. Ušao sam u prostorije SDP-a uvjeren da je ono što nudim dobra formula i ono što građani žele... Žao mi je, ali moram reći da je jedno pričati priču, a drugo faktično pokazati što zapravo radiš. Netko je s pravom rekao je li sigurno da taj SDP ili Možemo! doista žele vlast ili je lagodnije biti u oporbi? Vlast je odgovornost - rekao je Vidović.

Što se tiče okupljanja ljevice, Vidović je naglasio da su Socijaldemokrati tu bili pioniri osnivanjem saveza Naša Hrvatska s HSS-om, kojem su se pridružili i Hrvatski laburisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:48