PREUREDILI VOJARNU

U tišini otvorena državna ‘recepcija‘ za migrante: ‘Tu ih samo popisujemo, a onda ih vozimo dalje‘

Zasad je postavljeno stotinjak kontejnera koje je iz strateških rezervi Vlada privremeno ustupila MUP-u

U tišini i bez pompe proradio je privremeni Centar za registraciju tražitelja međunarodne zaštite u Dugom Dolu nedaleko od Karlovca.

Policijska uprava Karlovačka potvrdila nam je da je Centar tijekom studenoga počeo prihvaćati i registrirati migrante, no odbili su odgovoriti na naš upit koliko ih se u Centru trenutačno nalazi.

"Kapaciteti Centra nisu ni približno u ovom trenutku iskorišteni, već se koriste sukladno trenutačnom migrantskom pritisku. Centar raspolaže smještajnim kapacitetima za petstotinjak osoba", navode u odgovoru. Centar je uređen u prostoru bivše vojarne gdje je, zasad, postavljeno oko 100 kontejnera koje je iz strateških rezervi Vlada privremeno ustupila Ministarstvu unutarnjih poslova.

Centar nije namijenjen dugotrajnom smještaju migranata, već mu je svrha njihova registracija.

Bijeg iz Hrvatske

U policiji tvrde kako se" odmah nakon završetka postupka registracije migranti na kontrolirani način službenim policijskim vozilima prevoze u prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite". Točnije prebacuju ih u hotel Porin u Zagrebu ili u Kutinu gdje migranti do rješavanja svog zahtjeva imaju potpunu slobodu kretanja.

Proteklih se godina pokazalo da oko 90 posto migranata to koristi za bijeg iz Hrvatske. Prema dostupnim podacima hrvatske policije najviše ilegalnih migranata ima državljanstvo Afganistana, Turske i Rusije. Slovenska policija pak tvrdi da im iz Hrvatske dolazi najviše državljana Afganistana, Maroka i Turske. Osnivanjem Centra za registraciju migranata Hrvatska nastoji ukloniti optužbe, prije svega Slovenije, da organizirano propušta ilegalne migrante u tu državu.

Tijekom prošle godine hrvatska je policija, naime, svim migrantima koji su uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice izdavala dokument kojim su se u roku 24 sata morali prijaviti u hotel Porin te su pušteni da sami odu u Zagreb. No, oni su to iskoristili za slobodno putovanje Hrvatskom i traženje najbližeg puta za bijeg u Sloveniju.

U proljeće prošle godine migranti su formirali rutu izlaska iz Hrvatske na širem području Dobove te su tim područjem krenule na desetke tisuće migranata. Sve je to izazvalo bijes lokalnog slovenskog stanovništva i tamošnjih političara pa su s Hrvatskom dogovorene pojačane granične ophodnje i pojačani nadzor granice.

Veliki pritisak

No, sve to nije pomoglo pa je Slovenija uvela i policijski nadzor na graničnim prijelazima s Hrvatskom. Ali ni to nije obeshrabrilo migrante kao i švercere koji ih prevoze. Iako se broj ilegalnih migranata smanjio prvenstveno zbog zime, on je i dalje velik, a područje Dobove i Brežica i dalje je najpopularnije za ulazak u Sloveniju. O tome govori i informacija da je slovenska policija samo 28. prosinca duž granice s Hrvatskom privela više od 200 migranata koji su ilegalno ušli u Sloveniju, a najviše njih na širem području Dobove.

Prema podacima slovenske policije i dalje se povećava broj pokušaja ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju. Prema njihovim podacima do 30. studenoga registrirano je 55. 230 ilegalnih prelazaka u Sloveniju, od čega su čak 53.003 ulaska iz Hrvatske. To je gotovo 100-postotno povećanje pokušaj prijelaza migranata iz Hrvatske u Sloveniju nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je zabilježeno 27.245.

image
Mario Pušić/CROPIX

Lokalno stanovništvo protiv gradnje kampa

Dio lokalnog stanovništva protivio se gradnji Centra za migrante. Organizirani su i prosvjedi, a na jednom se okupilo stotinjak mještana te je potpisana i peticija protiv gradnje kampa.

Među mještanima su kolale informacije da će kamp biti otvorenog tipa, da će imati kapacitet 500 kontejnera koji će moći primiti čak 1500 osoba. Za sada su se sve te priče pokazale netočnima.

Otvaranje kampa nije praćeno prosvjedima lokalnog stanovništva i zasad nema naznaka da bi Centar mogao biti otvorenog tipa i u kojem bi migranti mogli biti smješteni dulje razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 03:00