VELIKI USPJEH

U splitskom KBC-u prvi put izveden jedinstveni zahvat na čeljusti pacijenta koji se izborio s rakom: ‘Odlično reagiraju‘

Pacijentu su izvadili koštanu srž iz potkoljenice i stavili u čeljust da je spase

Operacija u KBC-u Split

 Kbc Split/

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split je prošli mjesec izveo prvu autolognu transplantaciju matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust u pacijenta kojem se razvila opsežna osteradionekroza nakon provedene onkološke radioterapije, piše Slobodna Dalmacija.

Jedinstven je to zahvat u Hrvatskoj s kojim se KBC Split smjestio „rame uz rame“ s drugim kliničkim centrima u svijetu i najsuvremenijoj metodi liječenja posljedica onkoloških terapija, priopćili su iz bolnice.

Pročelnik Zavoda doktor Saša Ercegović istaknuo je da je do sada provedeno nekoliko ovakvih kirurških postupaka te da je kod svih pacijenata zabilježen izvrstan klinički odgovor.

image

Operacija u KBC-u Split

Kbc Split/

Radi se o najsuvremenijoj metodi, u kojoj se za vrijeme standardnog kirurškog postupka sanacije kosti čeljust koja "odumire", iz vlastite pacijentove potkoljenice ili ilijačne kriste kuka aspirira koncentrat koštane srži, te se nakon obrade aplicira u nekrotičnu kost čeljusti.

Cilj terapije je obaviti regeneraciju nekrotične kosti te zaustaviti njeno daljnje propadanje kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno značajno utječu na kvalitetu pacijentiva života.

Dr. Ercegović ističe da je do sada pod vodstvom doc. dr. sc. Daniela Jerkovića provedeno nekoliko ovakvih kirurški postupaka te da je kod svih pacijenata zabilježen izvrstan klinički odgovor.

- S ovim postupcima naši pacijenti dobivaju najsuvremeniju kiruršku skrb te nas kao djelatnike Zavoda potiče na daljnje napredovanje i stavlja nas visoko na ljestvici izvrsnosti“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:23