PROVOKATIVNA PITANJA

U SISKU PREDSTAVLJENA SLIKOVNICA 'MOJA DUGINA OBITELJ' Iz publike burne reakcije: Koga djeca zovu mama, a koga tata? I otkud takvim obiteljima djeca?!

SISAK – Nije se dogodila sisačka 'splitska riva', nije bilo prosvjeda, samo nekoliko (provokativnih) pitanja iz brojne publike. Te riječi sisačkog dogradonačelnika Marka Kričke, najbolji su rezime predstavljanja slikovnice „Moja dugina obitelj“, u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku u utorak navečer.

Slikovnica, koja je u jednom dijelu Hrvatske izazvala burne reakcije, neće još neko vrijeme biti dostupna sisačkoj djeci, jer je prvo izdanje već podijeljeno, a Sisak će doći na red kada drugo izdanje slikovnice ugleda svjetlo dana, doznajemo od Danijela Martinovića, koordinatora udruge Dugina obitelj, koji je zajedno sa psihologinjom dr. Marinom Štambuk i autorom teksta slikovnice Ivom Šegotom, predstavio slikovnicu „Moja dugina obitelj“.

Naime, prvo izdanje slikovnice, koja je osmišljena po uzoru na slične publikacije u svijetu te tiskana u ograničenoj nakladi od 500 primjeraka i sufinancirana od strane francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, je razgrabljeno, a drugo izdanje izaći će u većoj nakladi.

– Nastojat ćemo da se slikovnica ne prodaje, ali da bude dostupna svima koji to žele. Sada je dostupna na našoj web stranici, a uskoro će biti i u pdf izdanju kao elektronička knjiga, kazao je Martinović.

Pojasnio je da su glavni likovi u slikovnici Ana i Roko, djeca lezbijskog, odnosno gay para. O knjizi je govorio i autor teksta Ivo Šegota. Rekao je da slikovnica govori o stvarnim osobama te da je ustvari biografska. Knjigu je ilustrirao Borna Nikola Žeželj. Slikovnica će, prema mišljenju psihologinje Marine Štambuk, pomoći da se otklone uvriježene predrasude o štetnosti života djeteta u “duginim obiteljima”, kao i opasnosti od homofobne stigmatizacije.

Na pitanja iz publike poput onoga koga djeca zovu mama, a koga tata ako rastu u obitelji gay ili lezbijskog para i otkud takvim obiteljima djeca, ako zakon ne dopušta usvajanje djece homoseksualnim parovima, dr. Štambuk je odgovorila kako je u obitelji navažniji odnos roditelja i djeteta, a ne njihova seksualna orijentacija.

Istaknuto je da mnoge žene iz lezbijskih parova idu u inozemstvo na potpomognutu oplodnju, da djecu može usvojiti pojedinac, ali ne homoseksualni par, te da zakonski te stvari nisu do kraja određene.

- Dosad su se u sličnim izdanjima prikazivale samo stereotipne obitelji, ali moramo shvatiti da to nije jedino što nas okružuje. Djecu ne smijemo izlagati isključivo uvriježenim stereotipnim sadržajima, poručila je na kraju Marina Štambuk.

Predstavljanju slikovnice bila je nazočna i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:57