POLITIČKA ISPOVIJEST

‘U SDP-u vlada diktatura, Bernardić je trebao izbaciti Grbina iz stranke‘

O njegovu ‘slučaju‘ i njegovu odnosu s predsjednikom SDP-a razgovarali smo sa Željkom Sabom
Željko Sabo
 Vlado Kos/Cropix

Prvo je Predsjedništvo SDP-a odlučilo raspustiti vodstvo vukovarskog SDP-a jer su se oglušili na njihov zahtjev da nipošto za gradonačelnika Vukovara ne predlože Željka Sabu protiv kojeg se vodi kazneni postupak i koji je već jednom bio u zatvoru. A potom je Predsjedništvo u ponedjeljak predložilo izbacivanje Sabe iz stranke.

Odluku o Sabinu (ne)izbacivanju donijet će Glavni odbor SDP-a u subotu. O njegovu "slučaju" i njegovu odnosu s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom razgovarali smo jučer sa Željkom Sabom, koji bi očito još jednom želio biti gradonačelnik Vukovara.

Ako Glavni odbor prihvati prijedlog Predsjedništva SDP-a i u subotu vas izbace iz stranke, hoćete li se na svibanjskim izborima za gradonačelnika Vukovara natjecati kao nezavisni kandidat?

- Pozivam sve članove Glavnog odbora da glasaju protiv odluka Predsjedništva SDP-a, da ne podrže njihovu odluku o raspuštanju vukovarske, ali i zagrebačke organizacije SDP-a, jer ako to dozvole, onda će zapravo podržavati diktaturu predsjednika stranke Peđe Grbina. Želim naglasiti da nikad u SDP-u nije bilo ovoga što se sada događa, a imam dovoljno iskustva i staža. Surađivao sam s četiri predsjednika stranke: Ivicom Račanom, Zoranom Milanovićem, Davorom Bernardićem i sada ovim posljednjim.

Po čemu je Grbin diktator i najgori predsjednik SDP-a u povijesti?

- Ja nisam rekao da je najgori i da je on diktator, nego da se nikada nije događalo ovo što se sada događa. A neka svatko za sebe procijeni što valja, a što ne valja. Znači, u drugom krugu izbora, kada se birao novi predsjednik stranke, Grbin je rekao da on neće raspuštati organizacije SDP-a, nego da je njegova uloga i cilj jačati organizacije, a sve zbog priprema za lokalne izbore. To je rekao javno medijima i obećao članstvu stranke. Dosad su raspuštene SDP-ove organizacije u Zadarskoj i Brodsko-posavskoj županiji te gradske organizacije u Slavonskom Brodu, Zagrebu i Vukovaru.

Niste mi odgovorili na pitanje što ćete napraviti ako vas u subotu izbace iz SDP-a?

- Pa to je zadnje pitanje, po meni. Ja sam još uvijek SDP-ovac i borim se unutar SDP-a. Kao član Predsjedništva i čovjek koji ovo sada proživljava, želim iskoristiti priliku da hrvatskoj javnosti i mojim SDP-ovcima pošaljem poruku što se događa i što se sprema, i da je na članovima GO-a također velika odgovornost kako će u subotu odlučiti.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a predloženo je vaše izbacivanje jer ste, kažu, SDP-u nanijeli štetu izjavom u kojoj hvalite šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, njegov moral i ljudskost prema Žarku Tušeku nakon što je izbila afera jer je ovaj gradskom vijećniku nudio javne funkcije u zamjenu za pomoć u rušenju SDP-ova župana. Kako to komentirate?

- Znači, Peđa Grbin ni u jednom trenutku nije demantirao da je sa mnom imao dogovor. Nakon prve sjednice Predsjedništva SDP-a on je ponudio ovakav kompromis: da ja svoje mandate člana Predsjedništva i predsjednika Županijske organizacije stavim u mirovanje, a onda će Županijska i Gradska organizacije u Vukovaru moći nastaviti nesmetan rad i donositi odluke o svojim kandidatima na lokalnim izborima.

Ja sam svoj dio dogovora ispunio stavivši mandat u mirovanje, a on svoj nije. Izvrgao je dogovor, na Predsjedništvu su donosili drugačije odluke, što je na kraju rezultiralo raspuštanjem vukovarske organizacije koja je mene izabrala za gradonačelničkog kandidata. Zašto sam rekao da se radi o diktaturi? Pa, imate Statut SDP-a koji lokalnim organizacijama garantira autonomnost odlučivanja o kandidatima na lokalnim izborima. Članice i članovi vukovarskog SDP-a u našoj su anketi upitani koga žele kandidirati za gradonačelnika, a 91 posto njih svojim je potpisom podržalo mene za kandidata. Potom je takvu odluku donio i Gradski odbor.

Komentirajući aferu Tušek, rekli ste, referirajući se očito na slučaj zbog kojeg ste sami završili u zatvoru, da vi 2013. niste imali zaštitu kao Tušek danas, iako je SDP tada bio na vlasti. Zašto mislite da vas stranka na takav način treba štititi, pa nije politička stranka valjda neka mafijaška organizacija koja, među ostalim, nudi i usluge zaštite?

- Imate pogrešnu percepciju. Mene je nazvao jedan novinar i pitao me za komentar slučaja Tušek i usporedbu s mojim slučajem. Rekao sam mu da ne znam, da nisam upoznat s detaljima i da je jedino što sam, onako ovlaš, čuo bilo kako gospodin Plenković zdušno brani svog stranačkog kolegu. S ljudske strane je na neki način stao u njegovu zaštitu. Ja sam, dakle, pozdravio Plenkovićevu ljudskost, nisam ulazio u pravne detalje slučaja.

Što meni danas znači što predsjednik države Zoran Milanović javno kaže da je Željko Sabo nedužan, isto kao i gospodin Tušek, da sam ja krivo osuđen i slično? Što to meni danas znači? On je to danas rekao, ali meni je s ljudske strane, što se ljudskosti tiče, to trebalo 2013., a ja to tada (od šefa SDP-a i Vlade Zorana Milanovića, nap. a.) nisam doživio. Dakle, komentirajući slučaj Tušek, rekao sam da je to jedna solidarnost unutar političke stranke. Kad se predsjednik stranke tako ponaša, onda se tako ponašaju i ostali.

Koga, uz Grbina, u vodstvu SDP-a još smatrate lošim kormilarom?

- Ja u ovom trenutku neću imenovati ni jednu osobu. Ono što želim reći jest da čelnik stranke Peđa Grbin pokazuje svoju dvoličnost, svu svoju nedemokratičnost, da je SDP-om zavladala diktatura. On ovim svojim postupcima šteti SDP-u, on je ta osoba koju je još prije nekoliko godina trebalo isključiti iz SDP-a (Grbin je zbog kritika na račun šefa stranke Davora Bernardića bio suspendiran na dvije godine, nap. a.). Nažalost, tada neki ljudi nisu imali dovoljno snage da to učine i sada nam se to svima obija o glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06