JOHN GERNS

U RH stigao šef Američke akademije za forenziku

Zagreb, 270416. John Gerns, predsjednik Americke akademije za forenzicke znanosti (American Academy of Forensic Sciences), fotografiran u hotelu Esplanade u drustvu Dragana Primorca.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

U Republici Hrvatskoj u višednevnoj posjeti boravi John Gerns, predsjednik Američke akademije za forenzičke znanosti (AAFS). Gospodin Gerns, je prvi predsjednik AAFS-a, najuglednije svjetske organizacije iz područja forenzičkih znanosti, koji boravi u Republici Hrvatskoj. Cilj njegova posjeta je sagledati sve potencijale hrvatske forenzike, kriminalistike i institucija koje se bave pitanjem nacionalne sigurnosti i predložiti suradnju s vodećim američkim institucijama, a sve s ciljem sustavne borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma, bioterorizma, trgovine ljudima na globalnoj razini.

Gospodin Gerns se u pratnji prof.dr. Dragana Primorca, predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti u jutarnjim satima susreo s ministrom obrane Josipom Buljevićem. Kao višegodišnji djelatnik United States Air Office of Special Investigations. Gospodin Gerns se posebno zanimao o zajedničkim projektima iz područja forenzičkih znanosti i kriminalistike u kojima sudjeluju hrvatske i američke oružane snage. Tom prilikom ministar je izjavio: „Ja osobno i Ministarstvo obrane dajemo punu potporu suradnji s Američkom akademijom za forenzičke znanosti s ciljem razmjene podataka, znanja te edukaciji naših kadrova u vodećim američkim institucijama, a na tom tragu svi naši resursi bit će vam na raspolaganju.“

Odmah po tome delegaciju je primila veleposlanica SAD-a gospođa Julieta Valls Noyes i njeni najbliži suradnici. Posebno zanimljivi razgovori su vođeni s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović gdje je naglašena ključna uloga forenzičkih znanosti u borbi protiv svih vrsta kriminala. Predsjednik Gerns je predstavio predsjednici Republike tzv. DMORT (Disaster Mourtary Operational Response Team) koji je razvijen u SAD-u i koji predstavlja niz postupaka nadležnih federalnih tijela u slučaju terorističkog napada ili velikih prirodnih nepogoda. Predsjednica je dala punu potporu suradnji hrvatskih nadležnih tijela s Američkom Akademijom za forenzičke znanosti. Tijekom susreta gospodin Gerns je predsjednici uručio odluku Predsjedništva AAFS-a kojom joj se dodjeljuje titula počasnog člana AAFS-a.

“U državama u kojima forenzičke znanosti nisu razvijene, kriminal i korupcija dominiraju, što takvu državu ne čini atraktivnom za ulaz ozbiljnih investicija, što dakle ima direktan impakt na ekonomiju jedne države” izjavio je prof.dr. Primorac. Primorac je posebno pohvalio MUP RH i dugogodišnju suradnju kroz nastavno-edukacijske procese. S druge strane John Gerns je pohvalio hrvatsku forenziku i istaknuo da je u nekim svojim segmentima, posebice u korištenju DNA tehnologije u svrhu identificiranja počinitelja kaznenog djela, u samom svjetskom vrhu.

Tijekom susreta s Glavnim državnim odvjetnikom RH Dinkom Cvitanom, razgovaralo se o američkom modelu suradnje niza nadležnih institucija i forenzičara pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela. O važnosti forenzičkih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma u SAD-u posebno snažno govori podatak da je u toj državi zamjenica državnog odvjetnika SAD-a Sally Quillian Yates, koja odlukom predsjednika SAD-a Baracka Obame tu dužnost obnaša od 13.5.2015 godine, istodobno i predsjednica Nacionalnog vijeća za forenzičke znanosti, Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova gospođa Lidija Pelivan Stipetić se osvrnula na izvrsnost u radu i međunarodnu suradnju MUP RH te zahvalila na dolasku gospodina Johna Gernsa u Republiku Hrvatsku.

Američka Akademija za forenzičke znanosti najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti sa sjedištem u Colorado Springs-u, SAD-e, i broji više od 7 000 članova iz 50 saveznih država SAD-a, Kanade te iz 74 pridruženih država svijeta. U njenom radu sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva, Federal Bureau of Investigation (FBI), The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici, profesori i znanstvenici s američkih znanstvenih institucija i sveučilišta, itd. AAFS svoj rad objedinjuje kroz 11 zasebnih sekcija koje obuhvaćaju područja kriminalistike, nacionalne sigurnosti, pravosuđa, medicinskih i tehničkih znanosti, te niza subspecijalističkih područja. Američka Akademija za forenzičke znanosti, posebno blisko surađuje s Nacionalnim vijećem za forenzičke znanosti, Ministarstva pravosuđa SAD-a, koje vodi zamjenica državnog odvjetnika SAD-a, a službeni časopis AAFS je Journal of Forensic Science, vodeći svjetski forenzički časopis. Svake dvije godine AAFS u suradnji s ISABS-om čiji je predsjednik prof. Primorac organizira vodeće svjetske znanstvene događaje iz područja kliničke i sudske genetike na kojim redovito sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:44