SMANJENE ŠTETE

U Primorsko-goranskoj županiji znatno je povećan lov na divlje svinje, kao i odstrel čagljeva

Divlje svinje dolaze u naseljena područja zbog nedostatka hrane i odloženog otpada - samo na otoku Krku ulovljeno ih je 1600

divlja svinja

 Ilustracija/Vlado Kos/CROPIX

Na kvarnerskim otocima i u zaobalju u ovoj lovnoj godini znatno je povećan lov na divlje svinje, a samo na otoku Krku ulovljeno je 1600 divljih svinja, rečeno je u ponedjeljak na redovitoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Pročelnik za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan izvijestio je kako je samo na otoku Krku ulovljeno 1600 divljih svinja, što je gotovo na razini cijele prošle godine, a odstrel čagljeva je gotovo dvostruko veći, zbog čega su štete znatnije smanjene.

Ocijenio je da su tome pridonijeli redoviti sastanci s Lovačkim savezom i zahtjevi za pojačanim lovom i izvještavanjem.

Brajan je rekao da divlje svinje dolaze u naseljena područja zbog nedostatka hrane i odloženog otpada te da su divlje svinje u naseljenim mjestima, prema Zakonu o lovstvu, u ovlasti gradova i općina, koji su dužni donijeti program i protokole lova u suglasnosti s mjerodavnim ministarstvom.

O toj temi razgovaralo se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, izvijestio je Brajan i dodao da su najavljene i izmjene Zakona o lovstvu kako bi njegova provedba bila učinkovitija.

Pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar-Jurković rekla je da su Centar za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu i Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, unatoč pandemiji, dobro posjećeni.

Od srpnja, kad je otvoren, Centar za velike zvijeri posjetilo je 5200 ljudi, a Centar za bjeloglave supove tijekom godine obiđe 8000 posjetitelja.

Ravnateljica Javne ustanove Prirode Irena Jurić rekla je da je za projekt unaprjeđenja oporavilišta i povećanje kapaciteta za bjeloglave supove ta ustanova osigurala 100-postotno sufinanciranje od 880 tisuća kuna, od kojih je 85 posto iz europskih fondova.

Bit će uređen ambulantni prostor, opremljen laboratorij i nabavljena hladnjača za skladištenje hrane, a očekuje se da će projekt biti završen u ljeto sljedeće godine.

Javna ustanova Priroda s vodećim partnerom Udrugom Biom aplicirala je i na program LIFE 2021., u projektu "LIFE SUPport", kako bi se očuvala populacija bjeloglavih supova.

Vrijednost projekta je 2,4 milijuna eura, provodio bi se pet godina, a unaprijedio bi se monitoring, spriječile opasnosti od dalekovoda, trovanja i odstrela.

Prije prijave pilot projektom se testirala otpornost videoopreme na vremenske uvjete, pretežito buru, a kamera je pratila ptičja gnijezda u stvarnom vremenu.

Župan Zlatko Komadina najavio je posljednju ovogodišnju sjednicu Županijske skupštine za 16. prosinca, kad će se raspravljati o županijskom proračunu za 2022. To je dosad najveći županijski proračun od 1,5 milijarda kuna, od kojih se po 40 posto odnosi na školstvo i zdravstvo.

Na novinarsko pitanje o nastavku radova u luci Mrtvaškoj, župan je odgovorio da je održano više sastanaka, posljednji na Malom Lošinju te da će se u utorak održati novi sastanak na kojemu će se iz županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze očitovati o stajalištima mještana Ilovika o predloženom rješenju. Nada se da će se radovi u Mrtvaškoj uskoro nastaviti te da će se omogućiti privremeno pristanište za plovila s Ilovika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:55