REVITALIZACIJA BANIJE

U Petrinji uručeno 10 ugovora za cestovnu infrastrukturu vrijednih 176 milijuna kuna: ‘Bit će izgrađen i čvor Žažina‘

‘S ovim sredstvima gradovi i općine će sanirati, ali i modernizirati prometnice‘,

Oleg Butković, Ivan Paladina

 Damir Krajac/Cropix

U Petrinji je potpisano i uručeno prvih deset ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza, ukupne vrijednost 176 milijuna kuna, u nazočnosti ministara Olega Butkovića i Tome Medveda.

image

Oleg Butković, Ivan Paladina

Damir Krajac/Cropix

Riječ je o sredstvima iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju infrastrukturnih objekata stradalih u razornom potresu. Korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije ugovore je, u nazočnosti više dužnosnika, uručio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Potpisivanjem ovih ugovora nastavljamo snažno s obnovom i ulaganjem u prometnu infrastrukturu na području Sisačko-moslavačke županije. Počeli smo i gradnju posljednje dionice autoceste, radovi idu vrlo dobro, a bit će izgrađen i čvor Žažina, što će biti spoj Petrinje i ovog dijela županije na autocestu, što će s novim mostom i novim ulazom u Sisak, investirati Hrvatske ceste", naglasio je Butković.

image

Ivan Celjak, Tomo Medved

Damir Krajac/Cropix

S ovim sredstvima gradovi i općine će sanirati, ali i modernizirati prometnice, čime će se podići standard prometne infrastrukture. Iz vlastitih proračuna, dodao je Butković, jedinice lokalne samouprave ne bi mogle investirati u ceste bez pomoći vlade, odnosno Fonda solidarnosti.

Dio investicije je već utrošen, jer je Županijskoj upravi za ceste već ranije dodijeljeno 25 milijuna kuna, a sada još dodatnih 37 milijuna.

Poziv je još uvijek otvoren, pa će se već za 15 dana upriličiti dodatna potpisivanja ugovora. Na taj će se način maksimalno iskoristiti sredstva fonda, istaknuo je ministar Butković.

image

Tomo Medved, Oleg Butković, Ivan Paladina

Damir Krajac/Cropix

Uručivanju ugovora bio je nazočan i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je naglasio važnost cjelokupne revitalizacije Banovine.

Sredstvima iz Fonda solidarnosti, neće se samo sanirati u potresu oštećeni objekti, već će biti izgrađeni i mnogi novi, rekao je.

Ministar Medved je spomenuo i brojne druge ugovore u pojedinim resorima, koji su također koristili sredstva Fonda solidarnosti, ukupno biše od 290 ugovora ukupne vrijednosti milijardu i 95 milijuna kuna.

image

Tomo Medved

Damir Krajac/Cropix

"Ovi ugovori predstavljaju snažan iskorak u financiranju svih projekata koji predstavljaju prihvatljiv trošak za Fond solidarnosti EU, sredstva koja osigurava Vlada RH. Iz ovoga se vidi koliko Vlada ciljano ulaže u infrastrukturu, koja predstavlja preduvjet gospodarskog i regionalnog razvoja", rekao je Medved, najavljujući nova ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Na svečanosti potpisivanja ugovora bili su i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, a u ime korisnika sredstava zahvalio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.

Svečanosti u Petrinji bili su nazočni, uz ostale, i potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina.

image

Magdalena Komes, Anja Šimpraga

Damir Krajac/Cropix
image

Anja Šimpraga, Tomo Medved, Magdalena Komes, Oleg Butković, Ivan Celjak

Damir Krajac/Cropix
image

Stipe Šapina, Oleg Butković, Ivan Paladina, Tomo Medved

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:08