VRAĆA SE ŽIVOT

U Petrinji niče naselje od dvije stotine stambenih i poslovnih kontejnera

Poslovni dio sadržavat će trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, tržnice za lokalne OPG-e te zajedničke prostore
 Bruno Konjević/Cropix

Kako bi spasili barem dio poslovanja poduzetnika iz potresom pogođenog područja, predstavnici udruge Glas poduzetnika u suradnji s Gradom Petrinjom te Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo pokrenuli su Centar novog života - naselje koje će se sastojati od 100 stambenih i 100 poduzetničkih kontejnera te bi trebalo biti "pokretač razvoja i društveno-poslovni centar županije".

- Ovaj projekt je primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo. Udruga Glas poduzetnika i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo dali su kao volonterske udruge inicijativu i ideju, donirale i u rekordnom roku isporučile ovako zahtjevan projekt. Realizacije projekta ne bi bilo da Grad Petrinja nije dočekao inicijativu otvorenih ruku i da zaposlenici iz gradske uprave nisu bili danonoćno dostupni i kooperativni. Rekao bih da smo vrhunski tim i da smo stvorili kvalitetan temelj za gradnju novih projekata - rekao je Mislav Bašić, koordinator Odbora za arhitekturu i graditeljstvo udruge Glas podzetnika, a priopćila ta udruga.

Za opstanak Petrinje kao urbane sredine, ističu u udruzi, bitno je formirati zonu u kojoj građani imaju sve potrebno za nastavak života i rada. Centar novog života omogućio bi da su obitelji, susjedi i suradnici na okupu, na sigurnom, dok se domovi obnavljaju u neposrednoj blizini.

- Ističemo da će ova zona donijeti poslove i poslovne prilike te privući poslovne subjekte iz šireg područja i dovesti ih stanovnicima 'pred vrata', kako bi vidjeli da nisu sami u ovoj situaciji. Poslovni dio sadržavat će trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore kao što su sobe za sastanke i kuhinje. Bitno je da poslovna zona postane i zona okupljanja, druženja i stvaranja kontakata, kako poslovnih, tako i životnih. Izvan radnog vremena Centar može nuditi različite kulturne događaje, radionice, tržnice za lokalne OPG-e i sportske aktivnosti - kažu u Glasu poduzetnika.

- Inženjeri HCPI-ja na samog su se početku aktivno uključili u pomoć građanima stradalog područja te, osim poslova procjena oštećenja i stanja uporabljivosti građevina, djeluju i kao inženjerska interventna služba koja je angažirana na više lokacija u Petrinji. Na ovoj lokaciji preuzeli su koordinaciju projektiranja, koordinaciju nabave dijela kontejnera, materijala i izvedbe radova.

Predviđeno trajanje radova jest 20-ak dana, a bit će angažirane tvrtke iz cijele zemlje. Stambeno naselje imat će svu potrebnu infrastrukturu i svaki kontejnerski objekt ima priključke na vodu, struju, kanalizaciju - rekao je Krunoslav Komesar iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Smatraju da su to uvjeti koji će ubrzati oporavak cijele županije, a kako su mali i srednji poduzetnici nositelji gospodarstva, na ovaj će se način, ističu, njima osigurati nastavak rada u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i stvaranje dodane vrijednosti, te spriječiti iseljavanje i potaknuti nove poslovne prilike.

U projekt će se, uz Grad, uključiti i vojska te država

- Ovaj projekt će sufinancirati Grad Petrinja, a uključit će se vojska i država. Sama ideja i početak su odlični - rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, koji je posebno zahvalio udruzi Glas poduzetnika jer su "prvi došli s konkretnom idejom, prvi su pokazali senzibilitet i odmah su pomogli donacijama stambenih kontejnera".

- Artikulirali su probleme svih poduzetnika iz Sisačko-moslavačke županije - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:57