7500 DIONICA PODRAVKE

U panici prodavao dionice: Polančec sklonio 1,9 mil. kuna

Podravkine dionice prodao je preko brokera Interkapitala bez sudjelovanja Središnjeg depozitarnog društva

ZAGREB - Damir Polančec, nedavno uhićen zbog sumnji u povezanost s aferom Spice, rasprodao je krajem prošle i početkom ove godine dio svojih dionica Podravke, što pokazuju dokumenti koje je Jutarnji dobio na uvid.

Prema ispisu transakcija po skrbničkom računu u RBA banci, potkraj prošle i početkom ove godine Polančec je od prodaje dionica Podravke zaradio 1,92 milijuna kuna.

Riječ je o dionicama koje je Polančec, kao što je sam rekao prilikom smjene s mjesta potpredsjednika Vlade, imao pod skrbničkim računom spomenute banke. Polančec je u vrijeme smjene, prema njegovu priznanju i podacima iz imovinske kartice, posjedovao 9750 dionica pod skrbničkim računom te još 3750 dionica Podravke uknjiženih na njegovo ime koje nije prodao. Ukupno je imao 13.500 dionica.

Zaobišao usluge osiguranja

Sada mu je ostalo 7500 dionica. Prema današnjoj cijeni na burzi, te su dionice Podravke vrijedne 2,4 milijuna kuna.

Budući da je riječ o zbirnom skrbničkom računu, s kojeg je Polančec prodavao svoje dionice Podravke, oko 1700 dionica u vlasništvu su nepoznate osobe ili skupine ljudi. Tko su oni, nije moguće provjeriti zbog zaštite tajnosti identiteta vlasnika dionica pod skrbničkim računima. Iako ti podaci nisu izvan dosega Hanfe, javnost nema pravo uvida. Iz dostupnih dokumenata, svoje je dionice bivši potpredsjednik Vlade Polančec prodavao putem brokerske kuće Interkapital iz Zagreba. Vlasnici te tvrtke Danijel Nevidal i Tonči Korunić planirali su, lani u rujnu, netom prije izbijanja afere Spice, spajanje s Fimom Milana Horvata, jednog od osumnjičenika za sudjelovanje u nezakonitom preuzimanju Podravke. U Polančecovoj prodaji dionica zanimljivo je to što za transakcije nisu korištene usluge Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), kao osiguravatelja plaćanja prodavatelju i isporuke dionica kupcu.

Osam transakcija

Polančec je dakle svoje dionice prodavao bez takvog osiguranja, izlažući se većem riziku. Može se zaključiti da je dionice prodavao poznatom kupcu kojem vjeruje, a ne nekom na slobodnom tržištu, što možda pokazuje i njegov interes da ih što prije proda i unovči. Polančec je šest tisuća dionica Podravke prodao u osam transakcija od sredine prosinca do početka veljače ove godine i zaradio spomenutih 1,92 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:02