VAŽNA AKCIJA

U Osijeku krenuo projekt preventivnih pregleda: ‘Nisam bio kod doktora devet godina, a shvatio sam da želim još živjeti‘

Ministar Beroš je prozvao Primorsko-goransku županiju zbog najave bojkota projekta

Prvi pacijent Ivica Ćolić i doktor opće medicine Mario Ćurković

 Borna Jaksic/Cropix

Ivica Čolić iz Osijeka nulti je pacijent koji se odazvao pozivu na preventivni zdravstveni pregled u sklopu pilot projekta Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čime je ovaj projekt i službeno započeo u Osijeku, a osim u Osječko-baranjskoj županiji trebao bi se provesti i u Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj. Pregled je za pacijente besplatan, odnosno troškove pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Cilj je u sklopu pilot projekta pregledati više od tisuću pacijenata starijih od 40 godina, koji u posljednje dvije godine nisu posjetili svog liječnika obiteljske medicine, po 200 u svakoj županiji. Inače, u navedenih pet županija ukupno je 25.325 građana koji su u toj kategoriji. Čolić kod svog liječnika dr. Marija Ćurkovića u Domu zdravlja Osijek nije bio devet godina.

- Pohvalio bih akciju maksimalno, jer je jedina koja omogućuje da svi oni koji su dvojili ili nisu posjećivali liječnike, a ja u ordinaciji nisam bio devet godina, sada to učine. Kada sam dobio poziv skužio sam da bih htio još živjeti, a kako ću ako nisam posjetio liječnika. Dakle, svi koji misle poživjeti neka dođu na ovaj pregled, a oni koji ne misle poživjeti neka još jednom dobro razmisle. U SAD-u kada pokucate liječniku na vrata odmah vam izbije 100 dolara, a mi imamo organizirano sve besplatno i dvojimo hoćemo li doći ili ne, a kada dođemo možda bude prekasno, rekao je Čolić i pobrao pljesak okupljenih uzvanika, među kojima i ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je imao zanimljivo izlaganje u kojem se obračunavao s onima koji su, navodno, protiv ovog projekta.

image

Prvi pacijent Ivica Ćolić i doktor opće medicine Mario Ćurković

Borna Jaksic/Cropix

- Ovo će nam biti putokaz kako promijeniti zdravstveni sustav, prilagoditi njegovo funkcioniranje, da bude učinkovitiji i dostupniji građanima. Moram se osvrnuti na neke napise o tome da bi se ovaj projekt mogao odgoditi u Primorsko-goranskoj županiji i želim vjerovati da to što sam vidio o upitnosti želje i volje tamošnje županijske vlasti nisu istinite. Želim vjerovati da ta županija želi svojim građanima omogućiti preventivne preglede. Cijena je riješena i svim timovima će biti plaćeno, ali malo me žalosti da pojedini liječnici postavljaju pitanje preventive kao učinkovitog sredstva u poboljšanju zdravlja. Ako zdravstveni djelatnik u 21. stoljeću izjavi da će se time povećati troškovi čak i polučiti veći rezultate u incidenciji pojedine bolesti, znači da smo u ozbiljnom problemu. Preventiva je opće prepoznata kao najbolji način suočavanja sa zdravstvenim problemom i premda to košta, svako ulaganje u preventivu višestruko se vraća nakon nekoliko godina. Na razini Hrvatske to bi mogla biti ušteda od 18 milijuna eura godišnje, rekao je Beroš.

- Zar nam nije cilj otkriti bolesti u ranoj fazi, kada se mogu liječiti? Predložit ću Hrvatskom liječničkom zboru i stručnim društvima da postave pitanje tko i kako ispred medicinske struke može ovako javno komentirati ove elemente. Preventiva jest smisao pružanja zdravstvene zaštite. Tko se bavi preventivom manje se kasnije bavi kurativom, štedimo zdravlje naših građana i čuvamo njihove živote, dodao je Beroš. Zahvalio se i Domovima zdravlja koji su se odrekli svoje moguće dobiti u korist medicinskih timova. U Osječko-baranjskoj županiji, inače, za projekt su se prijavile 22 liječničke ordinacije, osam u Osijeku, a ostale u drugim mjestima, čime će se zahvatiti cijela županija, odnosno sva njezina naselja.

image

Ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica županijskog Doma zdravlja Justinija Steiner

Borna Jaksic/Cropix

- Zdravlje nema cijenu. Molim sve građane da se odazovu pozivu jer je to vrlo korisno, zaključio je ministar s kojim se složio i njegov stranački kolega iz HDZ-a Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

- Deplasirano je prevenciju kao alat dovoditi u pitanje. Ona će donijeti svoje rezultate nakon određenog vremena, jer će se početi smanjivati broj oboljelih, ali i troškovi. Svi mi znamo nekoga kome bi prevencija spasila život, uputila ga kako izbjeći fatalne posljedice koje nismo na vrijeme primijetili. Ovo je odličan projekt koji ima našu maksimalnu podršku, poručio je župan, dok je o prednostima ovakvih pregleda, kroz dva primjera, progovorio dr. Ćurković.

- Treba istaknuti važnost prevencije kao stupa medicine i to na dva primjera. Prvi je dijabetes kao jako prevalentna bolest u Hrvatskoj. A ako otkrijemo pacijenta koji ima preddijabetes, kod njega se može intenzivnim mjerama promjena životnog stila smanjiti rizik za 58 posto. Druga je bolest hipertenzija od koje će do 75. godine života oboljeti polovica zapadne populacije, a polovica od njih će dobiti srčani i moždani udar. Ako samo za male razine smanjimo vrijednost tlaka i unos soli imat ćemo jako dobre rezultate, istaknuo je dr. Ćurković.

image

Župan Ivan Anušić i ministar zdravstva Vili Beroš

Borna Jaksic/Cropix

Pregled obuhvaća unos podataka o osobnoj i obiteljskoj anamnezi, stilovima života i navika, pregled organskih sustava, laboratorijske pretrage (GUK, lipidogram, PSA) i EKG, a predviđena je mogućnost upućivanja i na ostale pretrage ako to liječnik odluči. Uključeno je i upućivanje na rano otkrivanje raka debelog crijeva, dojke ili pluća ako se osoba do sada nije odazvala na pozive za te probire. Sve će se moći obaviti u jednom danu, i određenom terminu bez čekanja, s tim da postoji mogućnost da liječnik izda završno mišljenje drugi dan zbog obrade krvnih pretraga. Za odaziv na sistematski pregled građanin će dobiti slobodan dan na svom poslu, ako je zaposlen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:16