‘VELIKI IZAZOV‘

U očekivanju novih kiša, Hrvatske vode pokrenule potpunu mobilizaciju svojih službi u Virovitičkoj županiji

Neki stambeni objekti branjeni su i u noći s nedjelje na ponedjeljak, a dežurne službe danonoćno saniraju štetu, ispumpavaju vodu iz podruma...

Velika šteta od poplave na objektima vrtića ”Lipa” i nogometnog kluba ”Mladost” u Čačincima

 Ravnateljstvo Civilne zaštite

Hrvatske vode pokrenule su potpunu mobilizaciju za obranu od poplava u istočnom dijelu Virovitičko-podravske županije. Potvrdio nam je to Željko Kovačević direktor VGO Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave.

- S obzirom na najave velikih količina oborina, najveće probleme očekujemo na području Virovitičko-podravske županije, odnosno u malom slivu Karašice – Vučice. Danas je potpuna mobilizacija da se što bolje pripremimo na Čađavici, Vojlovici i još nekim vodotocima. Svjedoci smo urbanih poplava uslijed velikih oborina, koje dakle nisu rezultat rasta vode u vodotocima koje su dio naših redovnih obrana od poplava. Ovakve urbane poplave, kakva je bila i u Čačincima te mjestima oko Orahovice su izvanredne pojave, ali im pristupamo s jednakom pozornošću – istaknuo je Kovačević, dodavši i kako ih, s obzirom na porast vodostaja, uskoro očekuje proglašenje redovnih mjera obrane od poplava na Dravi i Dunavu.

image

Velika šteta od poplave na objektima vrtića "Lipa" i nogometnog kluba "Mladost" u Čačincima

Ravnateljstvo Civilne zaštite

- To nas stavlja pred velike izazove, ali za njih se i pripremamo. Pred Botovom već dolazimo u fazu redovnih obrana od poplava, prilagođavamo se vremenskim prognozama i stanju na terenu. Dolaze nam tzv. majske vode, koje nisu rezultat topljenja snijega, već pojačanih oborina, koje usporavaju pritoke, odnosno recipijente tih velikih voda. No, sada smo fokusirani na ono što se sprema zbog najave velikih količina oborina i nadamo se da neće biti većih izlijevanja i šteta – poručio je Kovačević.

Za to vrijeme u Čačincima, te mjestima kod Orahovice nastavlja se borba s posljedicama poplave koja je ovaj kraj pogodila proteklog vikenda. Neki stambeni objekti branjeni su i u noći s nedjelje na ponedjeljak, a dežurne službe danonoćno saniraju štetu, ispumpavaju vodu iz podruma..., svo vrijeme gledajući u nebo koje im nije saveznik, jer se najavljuju nove velike oborine.

Djeca iz Dječjeg vrtića ‘‘Lipa‘‘ u Čačincima privremeno su zbrinuta na tri lokacije, a čeka se i dolazak procjenitelja iz osiguravateljskih kuća kako bi se procijenila šteta i što prije krenulo u saniranje oštećenih objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:30