DAMIR TRUT

‘U nevremenu je poginula jedna osoba, petero je ozlijeđenih. Centar 112 imao je oko 3000 poziva‘

Situacija će se smirivati, ali i dalje se očekuju snažni vjetrovi u nekim trenucima na nekom prostoru, kaže ravnatelj Civilne zaštite

Damir Trut

 Robert Fajt/CROPIX

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izvijestio je u nedjelju kako je u nevremenu u subotu smrtno stradala jedna osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji pokušavajući spasiti svoj čamac i pri tome se utopila, a ozlijeđeno je pet osoba, dvije u Zagrebu te po jedna u Osijeku, Bjelovaru i Splitu.

U izjavi za RTL rekao je da su u Centru 112 imali oko 3000 poziva i koordinirali djelatnike komunalne službe, elektrodistribucije, vatrogasce i druge službe koje su izlazile na teren, radi raščišćavanja srušenog drveća i sanacije oštećenih vodova elektromreže. Trut je rekao kako inače u 24 sata imaju oko 1000 do 1200 poziva, a sad su imali oko 1000 poziva samo do podneva zbog elementarne nepogode.

U početku je najviše poziva bilo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a kasnije i u Osječko-baranjskoj županiji te predvečer i u noćnim satima u priobalnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije, dodao je.

- Situacija se pomalo smiruje, smirivat će se, ali i dalje se očekuju snažni vjetrovi u nekim trenucima na nekom prostoru, poglavito u podvelebitskom i podbiokovskom dijelu gdje mogu biti i olujne snage. Svi oni koji kreću na put ili se već kreću neka pripaze kad su najveći udari vjetra ili neka ne kreću na put ili izbjegavaju ta područja - poručio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Olujni udari vjetra ovoga vikenda u Hrvatskoj prouzročili su veliku materijalnu štetu. Vjetar je rušio stabla, otkidao crjepove i dijelove fasada sa zgrada. Oštećeni su automobili, ustanove i privatne kuće. Najjači udari vjetra zabilježeni su jučer u Splitu - 153 kilometra na sat. Crveno upozorenje bilo je izdano i u nedjelju za dalmatinsko područje i Velebitski kanal. Većina kvarova na elektroenergetskim sustavima je otklonjena, a dio se otklanja i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:56