KAMERA SVE SNIMILA

U kanti nije bilo mjesta, smeće je ostavila pokraj pa dobila 1400 kn kazne: ‘Znate li što su mi onda rekli?!‘

Susjedi tvrde da se naljepnica da se prostor snima pojavila tek u ponedjeljak. O svemu su obavijestili Agenciju za zaštitu podataka

Kontejner pod videonadzorom

 Snimio čitatelj/

Ne muči se samo Zagreb s odvajanjem otpada. Kamere se često spominju kao dobro rješenje, ali iskustvo čitateljice iz Zaprešića pokazuje kako i one mogu zakazati. Pogreške i zabune su uvijek moguće, ali problem nastaje kad one koštaju - 1392 kune. Točno bi toliku kaznu trebao platiti otac Ivane Šimić kojeg su kamere "snimile" kako vrećicu ostavlja kraj kanti. I to baš na dan kada ni nije bio kod kuće, već u svojoj vikendici u Zagorju.

- A što je najgore, to je kamera udaljena 5 metara i teško da se može prepoznati lice osobe – govori. Na pitanje kada su kamere postavljene i tko ih je postavio ne zna odgovoriti. Nitko nije ni primijetio, objašnjava, da se kamera tamo uopće nalazi jer izgleda kao obična kutija ili transformator, a nigdje nije ni bila zalijepljena obavijest ili oznaka da je područje pod video nadzorom ili da su uvedene kamere. Predstavnik stanara rekao im je da su kamere postavljene protuzakonito, nikako ne na njegovu inicijativu.

- Zbog toga ćemo pisati prigovor i žaliti se jer je ugrožena zaštita osobnih podataka – najavila je krajem prošlog tjedna, a sad je njezinu pritužbu već zaprimila Agencija za zaštitu osobnih podataka. Četiri dana nakon što je napisala Facebook objavu o situaciji koja se dogodila njenom ocu, kraj kamera je netko napokon zalijepio obavijest da se prostor snima.

Kada su računovodstvo pitali kako je određeno da iznos kazne bude upravo 1392 kune, odgovorili su im samo da oni nemaju ništa s tim i da "samo rade ono što im dođe iz tehničke službe."

image

Kamere koje snimaju podzemni spremnik

Snimio čitatelj/

U ponedjeljak su otišli pogledati spornu snimku. Na kraju je ispalo da je snimljena upravo Ivana, i to kako dolazi s vrećicom, otvara kantu, pogledava u nju i na kraju smeće ostavlja sa strane.

- Zasigurno ne bih otvorila spremnik i ostavila smeće pored da ga se moglo ubaciti, ali kanta je bila puna - ljutita je. U Komunalnom su im rekli, dodaje, kako je smeće mogla baciti u drugu kantu ako nije bilo mjesta, ali je uvjerena da bi kaznu i tada dobila jer bi miješani otpad ubacila u papir ili plastiku.

Ovo nije prvi put da susjedi muku muče s kantama u kojima nema dovoljno mjesta. Smeća je kraj kanti bilo i nekoliko dana prije nego što je na njihovu adresu stigla kazna pa se Ivana pita jesu li svi koji su ostavili svoje vrećice dobili kazne ili je pak riječ o nasumičnom kažnjavanju. Javila joj se samo jedna susjeda koja je priznala da je zaista ostavila vrećicu s kartonom kraj kanti, no tu se otvara još jedno pitanje – jesu li zapremnine podzemnih spremnika dovoljne za količinu smeća koje proizvedu kućanstva koja ih koriste.

- Zapremnina je definitivno premala, a još je gore što se prilikom pražnjenja sve smeće baca u isti kamion – tvrdi ova Zaprešićanka koja stoga ljude koji smeće ostavljaju oko kanti ni ne krivi. Jednostavno nemaju izbora.

Komunalci peru ruke

U komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. se ne slažu. Smatraju da su spremnici primjerene veličine s obzirom na to da se miješani otpad odvozi četiri puta tjedno. Na svoj su sustav upravljanja otpadom ponosni, posebno na podzemne spremnike, a za sve "probleme i izazove" krive građane.

- S obzirom na to da smo s tehničkog aspekta poduzeli sve potrebne radnje, problemi na našim podzemnim spremnicima uzrokovani su isključivo ekološkom nekulturom i nerazvijenom navikom odvajanja otpada – uvjeren je voditelj odjela za gospodarenje otpadom Danijel Dropuljić.

Do sada su izrekli 16 kazni. Njihov iznos računa se tako da se cijena minimalne javne usluge (koja je za kućanstva 55, a za ostale 116 kuna bez PDV-a), pomnoži s 12 ili šest. Ovisno o konkretnoj kazni koja se izriče. Tako se, prema Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Zaprešića, plaća 12 minimalnih cijena usluge kada se otpad rasipa oko spremnika.

- Snimanje predmetnih javnih površina se provodi isključivo radi zaštite imovine društva Zaprešić d.o.o. te kako bi se izbjeglo nepropisno odlaganje otpada, objašnjavaju.

Iako tvrde kako su naljepnicama označene sve lokacije kamera, Ivana s početka priče kaže kako nije uvijek bilo tako, već da je naljepnica na njihovu kameru stigla tek u ponedjeljak.

image

Naljepnica koju spominju u komunalnom, a stanari kažu da se pojavila tek u ponedjeljak

Snimio čitatelj/

Ivana nam je poslala i video snimljen 11. studenog na kojem se vidi ista metalna kutija, ali na njoj nema nikakve naljepnice, što pokazuje da je ona tamo zalijepljena tek kasnije.

Što se tiče konkretnog iznosa od 1392 kune, koliko je prvotno trebala iznositi kazna, pokazalo se da je bila riječ o pogrešci u fakturiranju zbog čega je računano kao da se ne radi o kućanstvu. Greška je ispravljena pa je iznos kazne sada 660 kuna bez PDV-a. Kada su postavili pitanje o opravdanosti te kazne ako nisu smeće ni mogli baciti u kantu, hladno su odgovorili, prepričava Ivana, da ih može tužiti, ali su oni jači.

- Najgore od svega je što su mom ocu rekli da bi stornirali račun za kaznu da ja nisam dignula bunu. Znači li to da mi građani moramo šutjeti?, pita se.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:09