CAPAK OTKRIO

‘U Hrvatsku je stiglo tetravalentno cjepivo protiv gripe, najbolje na tržištu‘

‘Cjepivo traje jednu godinu i trebaju se cijepiti osobito osobe starije od 60 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici‘

Cijepljenje

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u programu HTV-a da je u Hrvatsku došlo 600.000 doza najkvalitetnijeg tertavalentnog cjepiva protiv gripe. Savjetuje cijepljenje, osobito ugroženim skupinama.

Na cjepnom punktu HZJZ-a cijepi se od 15 sati protiv gripe, prenumokoka i HPV-a, a dosad je cijepljeno više od 300 ljudi.

- Bilo je različitih najava, ali nitko ne zna kakvo će stanje s gripom biti ove sezone. Na južnoj hemisferi je bilo puno više gripe nego prethodnih godine jer smo se držali protuepidemijskih mjera, ali kažu Australci da je to umjerena sezona. Vjerojatno će biti više gripe nego prethodnih godina, ali to nitko ne zna, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

- U Hrvatsku je stiglo tetravalentno cjepivo - najbolje na tržištu. Sadrži dvije varijante A virusa i dvije varijante B virusa. Prema predikcijama WHO-a i prema onome što je do sada izolirano, imamo i mi 11 slučajeva i 12. nepotvrđeni, cjepivo je pogođeno i vjerojatno će nas štititi u određenoj mjeri. Dobro je da se cijepimo jer nas barem štiti od teških oblika bolesti, rekao je Capak.

Naglasio je da je gripa sezonska bolest, cjepivo traje jednu godinu i treba se cijepiti. To osobito vrijedi za osobe starije od 60 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike.

- Očekujemo da ćemo potrošiti svih 600 000 doza, a uvijek možemo nabaviti još, rekao je.

Za cijepljenje protiv COVID-a rekao je da se dnevno cijepi 1000-1300 osoba, a docijepilo se nešto manje od milijun ljudi.

- Od kada je došlo novo cjepivo koje sadrži BA4 i BA5 varijantu omikrona, interes za cijepljenje je nešto veći i mi se nadamo da će biti još veći, rekao je Capak.

Kaže da, što se tiče korone, epidemiološka situacija je stabilna, trenutno je pad broja novih slučajeva.

- Nove varijante su se u svijetu već pojavile i tada ne možemo dati prognozu kakva će situacija biti. Što se tiče kombinacije korone i gripe, što nije čest slučaj, takvi slučajevi su nešto teži, a mi se nadamo da ih neće niti biti, rekao je Capak.

Počelo je cijepljenje protiv gripe. U Hrvatsku je stiglo 600 000 doza cjepiva, a već se pojavio i prvi jesenski slučaj oboljenja. Danas se obilježava i Europski dan gripe kako bi se podignula svijest o toj bolesti te važnosti prevencije njezinih teških oblika. U Hrvatskoj se provodi kampanja "Reagiram i preveniram".

Od gripe je ljetos oboljelo 11 osoba. Jučer je zabilježen prvi slučaj ove jeseni, na otoku Cresu u Primorsko-goranskoj županiji.

- Taj slučaj ne znači nikakav početak epidemije gripe, računamo da će taj početak biti kao i prošlih goidna ipak nešto kasnije od ovog trenutka, rekao je Dobrica Rončević, dr. med. epidemiolog iz NZJZ-a Primorsko goranske-županije.

U Hrvatsku je stiglo 600 000 doza cjepiva, isporuka traje. U dijelu zemlje počelo je cijepljenje.

- Valjda neće na mene, ja se nadam, rekao sam im da nemam vremena za nju i onda se naljutila na mene i rekla: ja ti više neću dolaziti, kaže jedan Riječanin.

- Dugogodišnji sam dijabetičar, starije sam životne dobi pa velim, cijepila sam se prije svake godine protiv gripe sad sam se i protiv pneumokoka. Zaštitiš sebe, zaštitiš druge i to je najbitnije, rekla je Marica Varjačić iz Zagreba.

Kampanjom "Reagiram i preveniram" želi se podignuti svijest građana i educirati ih o respiratornim bolestima i važnosti cijepljenja.

- Rizične skupine bih ja pojednostavio, to su osobe 65 plus, osobe s kroničnim zaraznim bolestima, zdravstveni radnici, trudnice pa čak i djeca, rekao je Tomislav Benjak, spec. javnog zdravstva iz HZJZ-a.

- Mi smo u zadnje tri godine radili ankete u kojima se vidjelo da osobe sa šećernom bolešću nisu prepoznale važnost cijepljenja, isto tako, nisu znale da se cijepljenje njima preporučuje i da je ono za njih besplatno, rekla je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Preporučuje se i cijepljenje protiv pneumokoka, posebno djece vrtićke i predškolske dobi.

- Izaziva teške bolesti kao što je teška upala pluća. Pneumokok je najčešći uzročnik gnojnog bakterijskog meningitisa, može uzrokovati štetu i brojne druge komplikacije koje mogu završiti smrtnim ishodom, rekao je izv. prof. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med./spec. infektolog i subspec. intenzivne medicine iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:49