UDARNI VIKEND

U Hrvatsku je samo u subotu ušlo pola milijuna turista, gužve i kolone na svim prometnicama

Tradicionalno, najveće su gužve na cestama u smjeru mora, u priobalju i na graničnim prijelazima

gužva u trajektnoj luci u Splitu

 Tom Dubravec/CROPIX

Samo posljednju subotu ovoga srpnja u Hrvatsku je stiglo 404.478 turista, najviše osobnim automobilima i zrakoplovima. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u hrvatske zrakoplovne luke u subotu je sletjelo ukupno 206 zrakoplova i u njima 27.735 putnika - što Hrvata, što stranaca. Kad se broju turista doda broj domaćih koji su prešli granicu, ispada da je u Hrvatsku ušlo gotovo pola milijuna ljudi, što pokazuje da je turistička sezona u punom zamahu.

Prošli vikend obilježili su temperaturni ekstremi i gužve na cestama, ali niti rashlađenje koje je u noći na subotu donijela kiša nije spriječilo vozače da se upute prema destinaciji koju su izabrali za svoj dugoočekivani godišnji odmor.

image

gužve u makarskom trajektnom pristaništu

Ivo Ravlic/CROPIX
image

gužva u trajektnoj luci u Splitu

Tom Dubravec/CROPIX

Tradicionalno, najveće su gužve na cestama u smjeru mora, u priobalju i na graničnim prijelazima. Posebno se ističe Istra u kojoj je gužva bila na svim graničnim prijelazima što ne čudi s obzirom na to da se u toj županiji dnevno odmara oko 300 tisuća turista.

Ipak, apsolutni rekorder po pitanju čekanja je granični prijelaz Bajakovo na kojemu se za izlaz, prema podacima HAK-a, čeka i do devet sati, a kolona se protezala osam kilometara. Na Tovarniku se za izlaz čekalo dva sata, a na Macelju jedan sat.

Na autocesti Zagreb-Split promet je bio gust u oba smjera, a na naplatnim postajama Lučko u smjeru Zagreba kolona je već u deset sati bila duga četiri kilometra.

image

gužve u makarskom trajektnom pristaništu

Ivo Ravlic/CROPIX
image

gužva u trajektnoj luci u Splitu

Tom Dubravec/CROPIX

Prometne nesreće dogodile su se u tunelu Brezik u smjeru Dubrovnika te u blizini naplatnih postaja Lipovac pa je tamo došlo do zastoja i duljih čekanja.

Pojačan promet je i na Jadranskoj magistrali, a na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju uvedena je zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrana vrijedi u subotu do 14 sati i u nedjelju od 12 do 23 sata.

Pomorski promet odvija se bez ikakvih poteškoća pa su tako u Hrvatsku stigla 264 plovila s ukupno 5116 putnika, a s 216 plovila je 2541 putnik izašao iz Hrvatske. Jedini novitet vezan uz pomorski prijevoz je taj da prodajno mjesto u Ravi privremeno prestaje s radom.

image

gužva u trajektnoj luci u Splitu

Tom Dubravec/CROPIX
image

gužva u trajektnoj luci u Splitu

Tom Dubravec/CROPIX

Smjena gostiju: Na Makarskom primorju odmara se 60-ak tisuća ljudi

Na Makarskom primorju prema podacima turističkih ureda ljetuje više od 59 tisuća turista, a zadnji srpanjski vikend obilježila je još jedna velika smjena gostiju popraćena gužvama na cestama i trajektnim pristaništima. Najviše gostiju je u Makarskoj - oko 17.500, a slijede Baška Voda s gotovo 11 tisuća i Gradac s gotovo 8000.

Na Jadranskoj magistrali u oba smjera vozi se usporeno u dugim kolonama s manjim zastojima, dok se velike gužve u prometu stvaraju na prilazima svim turističkim mjestima na Rivijeri, posebice Makarskoj.

Na cesti od Baškog Polja do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet je pojačan, ali se odvija bez zastoja i ograničenja. Na naplatnim postajama kod Zagvozda također je gužva, ali bez dužih čekanja dok je na cesti Makarska-Vrgorac promet uobičajen.

Trajekt na liniji Makarska-Sumartin popunjen je u svih šest današnjih plovidbi, a tek je nekoliko slobodnih mjesta preostalo za polazak u 21 sat, dok je s Brača prema Makarskoj svih sedam plovidbi popunjeno. Za nedjelju ostaje poneko slobodno mjesto iz Makarske prema Braču, a u suprotnom pravcu popunjene su sve plovidbe, doznaje se u makarskoj poslovnici riječke Jadrolinije.

Na liniji Drvenik-Sućuraj plove dva trajekta. Na ukrcaj u Drveniku čeka se 40-ak minuta, a u Sućurju oko sat i pol.

Autobusi iz Splita prema Makarskoj i obrnuto stižu sa zakašnjenjem i do jednog sata.

Hoteli s više od 14.000 gostiju posluju popunjeni, slično je i u kućama za odmor pa se u tim objektima za nastavak ljetovanja preporuča prethodna rezervacija smještaja. Vrlo malo slobodnih mjesta preostalo je jedino u sobama i apartmanima kod privatnih kućevlasnika. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:27