REZULTATI

U Hrvatskoj 640.000 turista: prvi udarni vikend stigao skoro mjesec dana ranije nego lani

Broj fiskaliziranih računa u prvih šest mjeseci u odnosu na rekordnu 2019. veći za 24 posto
 Duje Klarić/Cropix

Prvi udarni vikend aktualne turističke sezone stigao je gotovo mjesec dana ranije nego lani. U Hrvatskoj se trenutačno dnevno odmara više od 640.000 turista, a ta bi se brojka tijekom ovog mjeseca i kolovoza mogla povećati i do milijun dnevno. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 5,7 milijuna dolazaka turista i 24,7 milijuna noćenja, što je 120, odnosno 107 posto više nego lani u istom razdoblju. Stoga ne čudi što je jučer u splitskoj trajektnoj luci bio doslovno čovjek na čovjeku. Od automobila, prtljage, turista nije se moglo normalno prolaziti.

Invazija na Resnik

Samo u splitskoj zračnoj luci ovog se vikenda očekuje 49.000 putnika i 205 zrakoplova, a kroz trajektnu luku trebalo bi jučer i danas proći oko 62.000 putnika i 13.000 vozila. Za usporedbu, lani je prvog udarnog turističkog vikenda, 26. srpnja, kroz splitsku zračnu luku prošlo upola manje putnika, a u trajektnoj luci bilo je tog prošlogodišnjeg vikenda desetak tisuća putnika manje. Šef za prihvat i otpreme Zračne luke Split Mate Melvan kaže kako očekuje da će do kraja srpnja svakodnevno zrakoplovima u Split dolaziti između 20.000 i 30.000 putnika.

Kako dio turista koji u Hrvatsku stižu automobilima namjerava ljetovati na otocima, trajektne su luke prepune pa su uvedene i izvanredne linije prema potrebi jer sve su karte za redovite linije već prodane. U splitskoj trajektnoj luci jučer je i treća izvanredna linija krenula prema Braču, kaže koordinatorica Jadrolinije Jelena Ivulić.

Split je jučer zabilježio i jedan raritet jer je nakon 30 godina ponovno stigao vlak s tristotinjak putnika iz Osijeka, ali i drugih slavonskih gadova. Istina, putovanje je trajalo više od 13 sati, ali to, čini se, nije pokolebalo Slavonce da rezerviraju svoje mjesto u tom 'morskom' vlaku pa je već okupirano 2500 mjesta tijekom srpnja i kolovoza. Privlačno je sigurno i to što mlađi od 19 godina ne plaćaju ovaj put vlakom na more.

Naravno, ovaj povećani promet rezultirao je i prometnim nesrećama, a to je izazvalo dodatne zastoje na cestama. Najveće gužve bile su na autocestama, poglavito na A1. Dodatni je problem stvorilo vozilo koje se zapalilo nedaleko od Brinja. Kod Svetog Roka kolona je bila u jednom trenutku duža od 12 kilometara. Vozilo u kvaru između čvora Gospić i Gornja Ploča rezultiralo je također gužvom, kao i prometna nesreća kod tunela Sveti Rok.

No, kod dolaska ovako velikog broja vozila u jednom danu, kažu stručnjaci, očekivane su i prometne i kvarovi na vozilima, a onda i veće kolone pa je strpljenje jedina obrana. Očekivano, povećan broj turista rezultira i povećanom potrošnjom za usluge smještaja, pripreme hrane i pića, putničkih agencija i turoperatora pa je tako broj fiskaliziranih računa u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na rekordnu 2019. veći za 24 posto, a čak 129 posto u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da je vrijednost fiskaliziranih računa bila 12,8 milijardi kuna.

Drugim riječima vrijednost fiskaliziranih računa za prvu polovicu ove godine značajno je veća, a samo u lipnju u turističkoj djelatnosti bila je 4,713 milijardi kuna, odnosno 39 posto viša nego u istom mjesecu 2019. Prije dva tjedna zabilježen je i rekord kad je u jednom danu u Hrvatskoj fiskalizirano računa u vrijednosti od milijardu kuna.

Rekordna sezona

Očekivano je najviše među turistima stranih gostiju, i to 21,4 milijuna, stoji u izvješću Hrvatske turističke zajednice. U prvih šest mjeseci prednjače Nijemci (4,4 milijuna), Austrijanci (1,4 milijuna), Slovenci (1,3 milijuna), Poljaci (milijun), a ispod milijuna su Britanci i Česi.

Rekorderi u broju noćenja zasad su Istra sa 7,9 milijuna te Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija sa po 4,2 milijuna noćenja. Među gradovima najpopularnije su destinacije bile Rovinj sa 730.000 noćenja, Poreč s 560.000 i Dubrovnik s 530.000 noćenja.

Sve te brojke pokazuju da će, ne bude li nekih izvanrednih okolnosti, ovo biti turistička sezona za pamćenje i po broju dolazaka gostiju i po prihodima, uključujući i državnu blagajnu.


Hrvatsku granicu autom prešlo 327.698 putnika

O gužvama svjedoče i granični prijelazi preko kojih je u 24 sata prešlo čak 110.657 osobnih automobila u kojima je bilo 266.852 stranaca i 60.846 domaćih putnika. Odnosno, ukupno je hrvatsku granicu prešlo 327.698 putnika. To je rezultiralo gužvama na graničnim prijelazima i duljim čekanjima za ulazak u Hrvatsku.

Na nekima se, poput prijelaza Rupa, Kaštel, Macelj i Mursko Središće, u nekim intervalima tijekom dana čekalo i više od sat i pol, ali to je, kažu stručnjaci, očekivano kad u jednom danu u zemlju dolazi više od 100.000 automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:01