DOMOVINSKI RAT

U Glini obilježena 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama

U Glini obilježen početak oružanog otpora srpskom agresoru

 PU sisačko-moslavačka

U Glini je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u nedjelju svečano obilježena 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području i pogibije policajca Tomislava Roma u napadu pobunjenih Srba na glinsku policijsku postaju.

Samo dan nakon što je Hrvatski sabor proglasio suverenost i samostalnost RH, pobunjeni Srbi su 26. lipnja 1991. napali glinsku policijsku postaju koju je branila skupina hrvatskih redarstvenika. U tom je napadu poginuo 21-godišnji policajac Tomislav Rom, ranjena su dvojica policajaca, a 16 ih je zarobljeno i odvedeno u zarobljeništvo u kninski logor.

Zahvaljujući policajcima iz Siska i Zagreba, posebice pripadnicima Antiterorističke postrojbe Lučko, ubrzo je policijska postaja vraćena pod nadzor hrvatske policije. Međutim, nakon što se nakon mjesec dana u napad uključila i JNA, cijelo je glinsko područje okupirano, a Hrvati protjerani.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu "Suza".

Vijence su položili članovi obitelji Tomislava Roma i obitelji drugih poginulih branitelja te izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno izaslanikom predsjednika Sabora, sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, izaslanstvo Vlade na čelu s izaslanikom premijera, državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špirom Janovićem, izaslanik ministra unutarnjih poslova glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop i drugi dužnosnici. Položeni su i vijenci jedinica lokalne samouprave te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih izaslanstava.

Nakon podizanja hrvatske zastave, koju je donio padobranac Hrvatskog zrakoplovstva, prigodni su glazbeni program izveli Klapa sveti Mihovil i operna pjevačica Lana Kos.

Zajedničku molitvu predvodio je biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić, nakon čega je u crkvi sv. Ivana Nepomuka služena sveta misa.

Uoči svečanosti, položen je vijenac na grob poginulog policajca Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu te je zapaljena svijeća uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Nakon svečanosti, izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Celjak rekao je kako Glina ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti, jer je tamo počeo Domovinski rat te završio, predajom 21. korpusa neprijateljske vojske nakon Oluje.

Istaknuo je da je Sisačko-moslavačka županija dala golem doprinos Domovinskom ratu te da ima najveći broj poginulih i masovnih grobnica nakon Vukovarsko-srijemske županije, a u Baćinu se nalazi druga najveća masovna grobnica.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako se ovom prigodom, osim Tomislava Roma, prisjećamo i drugih, ukupno 762 poginula i 26 nestalih policajaca iz Domovinskog rata, kao i drugih hrvatskih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:54