KOMENTAR

U drugi lockdown ulazimo u čudnom trenutku. Vlada zato mora djelovati brzo, vrijeme je najvredniji resurs

Svi apetiti sigurno neće moći biti zadovoljeni, no važno je da se pokuša nadograditi programe namijenjene očuvanju zaposlenosti
 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 27. studeni 2020. 21:06

Od kada je krenula globalna pandemija koronavirusa bezbroj smo puta čuli kako je, u gospodarskom smislu, njezin najgori simptom - neizvjesnost. Kreatori gospodarske aktivnosti - a to su podjednako i potrošači i ponuđači proizvoda i usluga - svoje ponašanje oblikuju prema vlastitim kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim očekivanjima. Kad su očekivanja optimistična, trošit će i investirati, kad su ona pesimistična, štedjeti i racionalizirati. Hrvatska u drugi lockdown ove godine ulazi u čudnom trenutku.

S jedne strane, društvo je za njega pripremljenije samom činjenicom da je jedan već proživjelo, a za razliku od proljeća na horizontu se barem nazire svjetlo nade u vidu cjepiva koja bi se trebala na tržištu pojaviti već do kraja godine i označiti početak kraja pandemije.

S druge strane, nacionalno gospodarstvo već je iscrpljeno teškom godinom, a državni proračun poprilično isušen značajnim subvencijama koje je Vlada već gurnula u ekonomiju u svrhu očuvanja gospodarske aktivnosti.

Je li onda perspektiva optimistična ili pesimistična?

Odgovor na to pitanje definirat će ekonomski trend Hrvatske, a uvelike ovisi o tome koliko će odlučno i brzo Vlada omogućiti dodatne mjere za pomoć pogođenim dijelovima ekonomije. Pritom treba biti spreman za mogućnost da će utjecaj lockdowna na epidemiološku situaciju biti sporiji nego što se svi nadamo, pa će "izvanredno stanje" biti produženo i poslije famoznog 21. prosinca. Gledajući iskustva Slovenije, Austrije i Češke, to se čini kao realna mogućnost.

Ono što svi građani i poduzetnici sad očekuju jest vrlo jasan i pouzdan "commitment" od strane Vlade o mjerama kojima će im se olakšati da prebrode taj period. Svi apetiti sigurno neće moći biti zadovoljeni, no važno je da se pokuša dodatno nadograditi postojeće programe namijenjene očuvanju zaposlenosti. Za prvog lockdowna Vlada (uz pomoć drugih državnih institucija) je obavila dobar posao, efekti najteže recesije u posljednjih sto godina na likvidnost kompanija, tržište rada i socijalnu sigurnost građana su maksimalno ublaženi.

Ipak, važno je da u Banskim dvorima uvide kako uspješna prva runda neće značiti ništa ako dožive nokaut u drugoj. Klatno očekivanja se počelo njihati i potrebno je djelovati brzo da ga se zaustavi prije nego što zađe u područje pesimizma. Novca nemamo mnogo, ali vremena imamo još i manje. I ne može ga se nabaviti na dug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:12